Afbeelding
COA Nederland

COA-Noodopvang in Gorinchem open tijdens Nationale Burendag

13 september 2023 om 08:12 Activiteiten Asielzoekerscentrum

GORINCHEM Tijdens Nationale Burendag op zaterdag 23 september zet de Noodopvang voor vluchtelingen in de Vroedschapsstraat (Gildenwijk) de deuren open voor buurtbewoners.  Iedereen die geïnteresseerd is in hoe er gewoond en gewerkt wordt op deze COA-locatie met zo’n 300 vluchtelingen is welkom. De open dag is een initiatief van het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA), VluchtelingenWerk Nederland (VWN), de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) en de Dienst Terugkeer & Vertrek (DT&V). 

De Open azc-burendag biedt de unieke mogelijkheid om te ervaren hoe het leven in een noodopvanglocatie eruit ziet. Buurtbewoners en belangstellenden kunnen in gesprek met medewerkers en vluchtelingen en kunnen deelnemen aan een rondleiding.  Ook zijn er kinderactiviteiten (springkussen, suikerspin) en vertellen medewerkers en bewoners over activiteiten en dagprogramma’s voor bewoners binnen en buiten het azc. Denk aan (vrijwilligers)werk, en taallessen. Voor elke bezoeker is er koffie of thee en lekkere hapjes uit diverse landen, klaargemaakt door de bewoners van de Noodopvang. Bezoekers zijn welkom van 13.00-16.00 uur. 

Iedereen die in Nederland asiel aanvraagt, krijgt onderdak en begeleiding van het COA tot het moment dat ze een verblijfsvergunning krijgen of Nederland moeten verlaten. IND is verantwoordelijk voor de asielprocedure en de Dienst terugkeer en Vertrek voor het begeleiden van mensen die terugkeren. VluchtelingenWerk ondersteunt asielzoekers met voorlichting. Sinds 2015 organiseren deze vier partners de Open azc-dag om zowel de vluchtelingen als de mensen die met hen werken een gezicht te geven.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie