Afbeelding
Sonja Bron
Wat staat daar nou?

Gewoon schandalig geweldig

10 februari 2021 om 10:52 Column

Het nieuws dat de bouw van het Van der Valk Hotel op Gorinchem - Oost EIN-DE-LIJK van start is gegaan, zorgt voor een boel reacties op Facebook. Het hotel opent naar verwachting in het voorjaar van 2022 haar deuren, maar veel Gorcumers lijken niet te kunnen wachten om er een heerlijk nachtje tussenuit te gaan.

Een van de reageerders reageert als volgt: ‘Gewoon schandalig geweldig dit ik zeg superrrrrrr’. Deze zin, met zoveel tegenstrijdigheden in zich, zorgt bij mij voor kortsluiting. Want wat wil deze beste man hier nu precies mee zeggen?

Gewoon, schandalig, geweldig. Het zijn drie woorden die ik niet snel tegelijk in één zin gebruik. Mensen die het woord ‘gewoon’ gebruiken willen vaak iets duidelijk maken zonder daar al te veel woorden aan vuil te maken. ‘Het is gewoon zo.’

In deze reactie wordt het woord ‘gewoon’ moeiteloos opgevolgd door een woord dat bijna het tegenovergestelde is: schandalig. Het woord ‘schandalig’ wordt mijns inziens vooral gebruikt in verhitte discussie over financiële misstanden of politieke beslissingen waar weinig draagvlak voor is onder het volk. ‘Schandalig wat Rutte ons nu weer probeert wijs te maken’ of ‘Schandalig hoe de belastingdienst die slachtoffers van de toeslagenaffaire heeft behandeld.’

En dan het moment dat de verwarring zich van mijn meester maakt. De beste man gooit er nog maar een superlatief tegenaan: geweldig! Ofwel buitengewoon goed of leuk. Maar schandalen worden door weinig mensen met buitengewoon goed of leuk geassocieerd. Tenzij je bij een roddelblad werkt, dan is elk schandaal natuurlijk geweldig! Of is het dan toch vooral gewoon geweldig schandalig?

Gewoon schandalig geweldig. Hoe vaker ik het hardop zeg, hoe mooier ik de uitspraak ga vinden. In feite is het een opmerking waar je twee kanten mee op kunt. Ideaal voor mensen die eigenlijk nergens écht wat van vinden, maar wel graag aan de discussie meedoen. Mensen die in het dagelijks leven zelden met hun vuist op tafel slaan, maar op Facebook transformeren in een opruiende vakbondsleider uit de zeventiger jaren.

Gewoon schandalig geweldig. Het is de ideale uitspraak voor mensen die graag krachtige woorden gebruiken zonder écht iets te zeggen. Je gebruikt een aantal krachtige termen, gooit ze achter elkaar in een zin en laat de lezer in verwarring achter. Et voila: discussie gesloten. Ik vind het gewoon schandalig geweldig!

Mirjam de Swart

Soms zeggen mensen iets heel anders dan ze bedoelen of ze bedoelen iets heel anders dan ze zeggen. Dat maakt het voeren van een goed gesprek lastig. Zeker op social media. Verwarring alom; en dat op een plek waar een flinke discussie niet uit de weg wordt gegaan. In deze tweewekelijkse column neemt Mirjam de Swart de meest opvallende berichten en reacties op de social media onder de loep en denkt er het hare van.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie