Het magazine Hugo wordt huis aan huis verspreid
Het magazine Hugo wordt huis aan huis verspreid Gemeente Gorinchem
Column

Ga in dialoog met elkaar en verrijk jezelf en de ander

16 februari 2021 om 07:26 Column

Een compleet magazine gewijd aan mijn persoontje. Dat doet mij goed. Zo leest u dat ik meer heb gedaan dan enkel ontsnappen uit Slot Loevestein via een boekenkist. Ik ben nog steeds enkele Gorcumers dankbaar die daaraan meehielpen. Met name een koopman in garen en lint. Ik zal geen namen noemen. Men weet ongetwijfeld wel wie ik bedoel. Ik zat in Loevestein opgesloten vanwege een afwijkende mening. Tsja, die tijd ligt gelukkig achter ons. Voor een afwijkend geluid belandt je niet snel meer in het gevang. Dan moet je het wel heel bont maken.

Gorinchem noemt zich ‘stad van tolerantie’. Volgens theoloog Augustinus van Hippo is een samenleving tolerant als het kwade niet langer wordt vervolgd. Nu is dat laatste een grote verworvenheid, maar tolerantie wil volgens mij niet zeggen dat we elkaar slechts met rust laten. Dan blijft iedereen in zijn eigen hokje zitten en spreekt men slechts met gelijkgezinden. Zeer onwenselijk in een democratische tolerante samenleving.

Tolerantie dient ook geen eenrichtingsverkeer te zijn: een meerderheid die iets duldt van een minderheid. Dan is er sprake van machtsongelijkheid. Dan worden onder de noemer tolerantie sociale normen opgelegd aan een minderheid. Aan de andere kant dringt zich de vraag op waarom men een mening moet tolereren als die objectief onjuist is. Verdraagzaamheid bestaat dan ook slechts in dialoog met de ander. Hierbij mag je best oprecht voor je mening uitkomen. Zoals het zo mooi in het latijn gezegd wordt: turpe est aliud loqui, aliud sentire. Vrij vertaald betekent dit dat het zelfs schandelijk is iets anders te zeggen dan je denkt. Maar het is ook belangrijk te luisteren naar de ander.

In een stad van tolerantie vindt ontmoeting plaats tussen andersdenkenden. En worden er bruggen geslagen tussen verschillende leefwerelden. Een uitdagende opgave in een tijd waarin we vooral thuis verblijven vanwege corona. Gelukkig kan dialoog ook heel goed plaatsvinden via de digitale snelweg. Op diverse thema’s gebeurt dat ook met de stad. Laten we dat in het jaar dat mijn naam draagt ook voortzetten. Ga in dialoog met elkaar en verrijk jezelf en de ander. Dan is mijn ontsnapping van destijds niet voor niets geweest.

Hugo

advertentie
advertentie