Afbeelding
Gemeente Gorinchem
Column Hugo

Aan de slag

12 april 2021 om 20:01 Column

Soms denk ik, ik wil zo langzamerhand terug naar het oude normaal. Die avondklok is hinderlijk en coronamoe kan zo in de Dikke van Dale. Ik merk het in mijn directe omgeving, maar ook bij mezelf. Ben ik daarvoor uit Loevestein ontsnapt, om nu na tienen weer gevangen te zitten in mijn eigen huis? Maar zelfs mijn schrandere vrouw ziet deze keer geen ontsnappingsclausule. Ze vindt dat ik gezond moet blijven. En dat wil zeggen me houden aan de avondklok, anderhalve meter afstand houden van anderen en hoesten en proesten in mijn elleboog. Dat laatste valt niet mee met een molensteenkraag om kan ik u zeggen. Maar ik begrijp ook dat het naleven van de maatregelen nodig is. Natuurlijk af en toe gaat er ook een wattenstaaf in mijn neus om me te laten testen. Gelukkig steeds negatief. Wacht, even afkloppen op ongeverfd hout... 

Heb ik nog tips om de tijd door te komen? Natuurlijk hard thuis werken. Zelf ben ik bezig een baanbrekend werk te schrijven over hoe Europese rechtsregels steun kunnen bieden aan de Hollandse rechtsstaat. Een mens moet toch wat. Wist u trouwens al dat de Gorcumse Literatuurprijs dit jaar de schrijfopdracht heeft gewijd aan mijn persoon? Het thema dit jaar is: Wat laat je na, hoe wil je herinnerd worden. Een mooie aanleiding om ook zelf pen en papier te pakken. Je kunt van alles schrijven: een verhaal, gedicht, je gedachten of een liedtekst (of zeggen we tegenwoordig ‘songtekst’?). Alles mag. De mooiste bijdragen komen in een boek. Ik zou zeggen: aan de slag! 

Om bezig te blijven zijn er ook veel mensen die aan het klussen zijn geslagen. Ze hangen schilderijen op of timmeren kasten in elkaar. Dat is niet aan mij besteed. Twee linkerhanden moet u weten. Wel help ik mee in het huishouden. Doe de vaat, ruim hier en daar wat op en hanteer het stoffer en blik. Vermoeiend, maar ergens ook bevredigend en ontspannend. 

Maar uit onderzoek blijkt dat de coronacrisis nauwelijks effect heeft op rolpatronen. Doen vrouwen vooral het huishouden, terwijl die mannen thuis zitten achter hun krant of zitten te netflixen. Tsja, dan snap ik het gemopper van de cononamoeie man wel. De beste series en films heb je zo onderhand wel gezien. Mijn advies: Leg die krant nu weg en handen uit de mouwen. Met de stofzuiger door het huis, lekker opruimen (check wel even bij de vrouw wat er weg kan) en schoonmaken. Het blijkt dat je dan een sportclub aan huis hebt, terwijl het huis op orde komt. 

Hugo

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie