Afbeelding

Ode aan… De Wilhelminalaan

31 oktober 2022 om 19:59 Column

Ik wil het eens hebben over een ander, al jaren, onderbelicht winkelgebied in Gorinchem! De Wilhelminalaan in de Haarwijk. Voorheen ook wel de Gazastrook genoemd. Een straat die jarenlang ten onder is gegaan aan de publieke opinie. Vaak was deze straat een gespreksonderwerp voor mensen, woonachtig in andere delen van Gorinchem, waar mensen wonen die Jeroen, Annelies of Diederik heten en die hun kinderen Vlinder of Storm genoemd hebben. Een No-go area voor bewoners van dorpen in de omliggende omgeving van Gorinchem.

Ik wil toch een lans breken voor deze, verguisde winkelstraat. Het klopt dat deze straat in een bepaalde periode, met enige regelmaat, in de avond leeg geveegd diende te worden vanwege baldadige hangjeugd. Jeugd, meestal afkomstig uit Marokkaanse, Turkse en Afrikaanse gezinnen. Wat zou jij doen als je niet in een dure twee-onder-één kap woonde, maar met 5 andere familieleden in een driekamerappartement en je je slaapkamer moest delen met twee andere broertjes of zusjes? Ik zou ook gillend naar buiten gaan.

Er is nagenoeg geen leegstand terwijl onze binnenstad af en toe meer weg heeft van een luchtkasteel dan van een bruisend winkelcentrum

Gelukkig is het de laatste jaren ‘s avonds rustig in de Wilhelminalaan en bruist het er weer. Het frappante is dat er nagenoeg geen leegstand is terwijl onze binnenstad af en toe meer weg heeft van een luchtkasteel dan van een bruisend winkelcentrum. Marokkaanse kappers, Turkse bakkers en Syrische supermarkten met Poolse en Surinaamse producten, proberen er met elkaar het beste van te maken. In de schoolpauzes struikel je er over de schooljeugd, waarvan sommigen van huis uit niks met deze culturen te maken mogen hebben. Een broodje döner verbroedert blijkbaar gelukkig.

Zelf kom ik al heel mijn leven in de Wilhelminalaan. In goede en slechte tijden, maar heb me er nooit onveilig gevoeld. Praatje hier, knipbeurtje daar. Je weet toch! Dit dat! Zus zo! Vaak kwam ik wel een bekende tegen omdat ik altijd vrienden heb gehad die uit andere culturen kwamen. Ons kent ons!

Stel jezelf ook eens open voor andere culturen en ga eens buurten in de Wilhelminalaan! De gastvrijheid zal je ogen openen.

Sören van Rooij

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie