Afscheidsbloemwerk van Carolien Verdonk
Afscheidsbloemwerk van Carolien Verdonk DISTELENMIRT

Bijzonder afscheidsbloemwerk van Atelier Carolien Verdonk aan het Eind in Gorinchem

7 oktober 2021 om 15:39 Zakelijk

GORINCHEM Jarenlang was Carolien Verdonk een vertrouwd gezicht in de Distel & Mirt bloemisterij aan de Wilhelminalaan. Omdat ze altijd graag weer in de binnenstad wilde wonen, verhuisde ze deze zomer naar het Eind 28, waar ze zich gaat toeleggen op afscheidsbloemwerk in Atelier Carolien Verdonk.

door Hannie Visser-Kieboom

Distel & Mirt was een bloemisterij aan de Wilhelminalaan, die 60 jaar geleden geopend werd door minister Marga Klompé. In 1995 nam Carolien Verdonk (67 jaar) de winkel over en werkte daar jarenlang met vakmanschap, passie en creativiteit met bloemen. Nu ze haar bloemenwinkel heeft verkocht en verhuisd is naar het Eind gaat ze zich toeleggen op afscheidsbloemwerk. Haar nieuwe adres het ‘Eind’ lijkt zo bijna symbolisch voor een laatste, persoonlijke groet aan het einde van iemands leven. Haar nieuwe behuizing past daar prima bij, op de begane grond kan ze haar klanten ontvangen en alle tijd nemen voor het bespreken van de wensen van klanten. Achter de ontvangstruimte is haar bloemenatelier, grenzend aan haar 22 meter lange achtertuin. ,,Door mijn ervaring weet ik dat mensen graag persoonlijke begeleiding willen bij het uitkiezen van afscheidsbloemen. Ze willen daarbij geen standaardwerk kiezen uit een boek, maar een eigen draai geven aan het bloemwerk bij het afscheid van een geliefde  Hield hij of zij van de natuur, was ze actief in de kunst, had hij lievelingsbloemen? Vroeger werd vooral gekozen voor witte rozen als teken van maagdelijkheid, maar dat is al lang niet meer. Soms willen mensen bloemen uit de eigen tuin gebruiken, vaak kiezen ze dan dahlia’s. Of ze kiezen voor bloemen uit het veld of langs de slootkant, als ze altijd op een boerderij hebben gewoond. Ik heb ook weleens bloemwerk gemaakt voor iemand die in Afrika heeft gewoond, dan kies ik voor tropische bloemen.”

Soms willen mensen bloemen gebruiken uit de eigen tuin of uit het veld langs de slootkant

BLOEMENMANDJES In het werken met bloemen kan Carolien Verdonk al haar creativiteit kwijt. ,,Maar als ik geen bloemist was geworden, had ik zeker gekozen voor uitvaartondernemer. Door het maken van afscheidsbloemwerk kun je iets betekenen voor mensen, bij alle sterfgevallen probeer je daar toch iets moois voor te maken.” Naast meer traditionele bloemstukken voor op de kist of kransen maakt ze soms ook bloemwerk voor lijkwades. Een ander voorbeeld dat ze noemt zijn bloemenmandjes van geperste droogbloemen om as van de overledene in de stromende rivier te verstrooien. Zo probeert Carolien steeds te helpen bij het kiezen van passend bloemwerk bij het afscheid van een geliefde. Soms willen nabestaanden zelf meehelpen bij het maken van afscheidsbloemwerk, ook die mogelijkheid biedt Carolien in haar eigen atelier. 

WORKSHOPS Voor Carolien Verdonk was de verhuizing naar de binnenstad een lang gekoesterde wens, ze is dan ook heel blij met haar nieuwe onderkomen, waar ze een nieuwe start kan maken. Het pand telt vier verdiepingen en was ooit het onderkomen van de Boerenleenbank. Zo heeft ze de oude bankkluis in het souterrain omgebouwd tot een doucheruimte. Op de begane grond richtte ze haar bloemenatelier in. Daar is meer mogelijk dan alleen afscheidsbloemwerk. Zo maakt ze ook bruidsboeketten, het verschil met afscheidsbloemwerk is de tijd die ze daaraan kan besteden. ,,Een bruiloft wordt vaak lang van te voren gepland, bij een overlijden heb je nooit meer dan een paar dagen de tijd.” Verder biedt Carolien Verdonk vanaf 1 november ook de mogelijkheid om deel te nemen aan workshops, ook daar heeft ze alle ruimte voor in haar nieuwe pand aan het Eind. Ze combineert de workshops met lunch of high tea samen met ondernemers in de buurt. In december biedt ze workshops aan voor kerstversieringen, speciaal daarvoor wordt haar eigen huis versierd in kerstsfeer. 

.

.

Carolien Verdonk maakt persoonlijk afscheidsbloemwerk in haar eigen atelier
Het atelier van Carolien Verdonk aan het Eind
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie