Afbeelding
VRZHZ
VIDEO

Teststraat Zuid-Holland Zuid breidt uit

1 mei 2020 om 12:26 Corona Dossier coronavirus

DORDRECHT De teststraat voor de regio Zuid-Holland Zuid werd in enkele dagen tijd opgezet door de GGD Zuid-Holland Zuid. Een drive-through waar zorgpersoneel met klachten sinds 6 april zes dagen per week getest kan worden op het coronavirus. Vanaf 4 mei wordt ook onderwijs- en kinderopvangpersoneel met coronaklachten getest. 

Video staat onder de tekst

Op 11 mei openen basisscholen en kinderopvang hun deuren. De GGD breidt daarom de teststraat uit en biedt de mogelijkheid om onderwijs- en kinderopvangpersoneel met coronaklachten te testen. Zij moeten minimaal 24 uur klachten hebben om in aanmerking te komen voor het testen. De test is beschikbaar voor elke medewerker in deze sector. Denk aan bijvoorbeeld leerkrachten, pedagogisch medewerker, directeur en zowel interne als externe begeleiders (logopedist en orthopedagoog). Meer informatie over het aanmelden is te vinden op de website van de GGD.

In de teststraat worden tot nu toe zorgmedewerkers die niet in ziekenhuizen werken, maar in een zorginstelling én coronaklachten hebben, getest. Daarnaast beschikt de GGD over een mobiel testteam. Daarmee gaan zij bijvoorbeeld langs verpleeghuizen om bewoners te testen. Voor verpleeghuizen is het heel belangrijk om te weten of een bewoner besmet is, zodat zij maatregelen kunnen nemen.

Het testen van zorgpersoneel met luchtwegklachten en van bewoners uit zorginstellingen verloopt goed. De GGD heeft zicht op positief geteste inwoners, zowel thuiswonend als in instellingen. Momenteel wordt steeds verfijnder in beeld gebracht hoeveel positieve bewoners of personeelsleden elke zorginstelling heeft, met onderscheid naar locaties.

De zorginstellingen ontvangen dit overzicht. Het ondersteunt de kennisoverdracht tussen instellingen en stimuleert het onderling leren van elkaar. Daarnaast ondersteunt het ook het werk van GGD en GHOR bij het organiseren van de zorgcontinuïteit. Bovendien adviseert de GGD de zorginstellingen op verschillende gebieden, bijvoorbeeld als er een uitbraak is in een instelling.

advertentie
advertentie