Anja Blonk (directeur Beatrix-ziekenhuis) en Robert Chabot (neuroloog en voorzitter medische staf) tijdens de persconferentie aan het begin van de zondagavond
Anja Blonk (directeur Beatrix-ziekenhuis) en Robert Chabot (neuroloog en voorzitter medische staf) tijdens de persconferentie aan het begin van de zondagavond 112 Zuid-Holland Zuid

Beatrixziekenhuis Gorinchem gesloten wegens coronavirus bij vrouw uit Nieuwendijk (49)

Zorg Dossier coronavirus

[GORINCHEM] In het Beatrixziekenhuis in Gorinchem geldt per direct een tijdelijke opname- en bezoekersstop. Ook de Lingepoli Leerdam is per direct gesloten voor nieuwe patiënten en bezoekers. De maatregel volgt nadat een 49-jarige vrouw uit Nieuwendijk in de gemeente Altena een week lang ernstig ziek, met zware luchtwegklachten in het ziekenhuis in Gorinchem heeft gelegen.

Mensen die op bezoek zijn geweest bij een patiënt in het ziekenhuis, mogen het ziekenhuis wel verlaten. Ze is verteld dat ze daarna niet meer naar binnen mogen. Volgens een bezoekster van de cardiologieafdeling was het rustig in het ziekenhuis. Ze maakt zich persoonlijk geen zorgen over een mogelijke besmetting, ook niet bij haar vader die op die afdeling cardiologie ligt. ,,En als hij al begint te hoesten of zo, dan heeft hij hier de beste zorg die mogelijk is."

De patiënt bij wie nu het coronavirus is vastgesteld, verbleef van 21 februari tot en met 28 februari op de intensive care in Gorinchem nadat ze enkele dagen daarvoor klachten had gekregen. Nadat ze vrijdag was overgeplaatst naar het Rotterdamse Erasmus MC bleek ze besmet met het nieuwe coronavirus. De vrouw ligt hier in strikte isolatie. Het gaat om een vrouw van middelbare leeftijd. In de loop van de week dat ze in Gorinchem lag, verslechterde haar situatie. Om die reden werd zij overgebracht naar het Erasmus MC, waar zij werd opgenomen op de intensive care.

ONMIDDELLIJKE OPNAME- EN BEZOEKERSSTOP Om in kaart te brengen in hoeverre de vrouw in Gorinchem de besmetting aan anderen heeft overgebracht, is een onmiddellijke opname- en bezoekersstop noodzakelijk, aldus Jaap van Dissel, hoofd Infectieziekten van het RIVM. Volgens hem moet worden uitgezocht wat de consequenties voor het personeel en andere patiënten zijn in het ziekenhuis. Ook het verzorgende personeel wordt onderzocht. ,,We kunnen niet voorspellen wanneer we het onderzoek afgerond hebben", aldus Anja Blonk, directeur van het Beatrix-ziekenhuis

UITZONDERING VOOR OUDERS  Alleen voor kinderen die in het ziekenhuis liggen, worden uitzonderingen op maat gemaakt: ,,De ouders zullen begeleid worden naar hun kinderen", legde Robert Chabot, neuroloog en voorzitter medische staf, uit.  

DOORVERWIJZING Voor patiënten die momenteel in het ziekenhuis verblijven geldt dat zij geen bezoek mogen ontvangen. Nieuwe patiënten worden in overleg doorverwezen naar andere ziekenhuizen. Bijvoorbeeld ziekenhuis Rivierenland in Tiel en het Albert Schweitzer in Dordrecht.

Anja Blonk, directeur van het Beatrixziekenhuis: ,,Het besmettingsrisico is groot. Wij willen niet dat patiënten, bezoekers, medewerkers en de inwoners van deze regio onnodig gevaar lopen. Om besmettingen te voorkomen, sluiten wij nu in samenspraak met RIVM de deuren van het ziekenhuis."
Dit betekent ook dat alle afspraken in het Beatrixziekenhuis en de Lingepolikliniek niet doorgaan. Patiënten worden hiervan persoonlijk op de hoogte gesteld.

AANVULLENDE MAATREGELEN Medewerkers, patiënten en bezoekers die in contact geweest zijn met de patiënt en/ of op de intensive care zijn geweest van 21 tot en met 28 februari zijn benaderd. Alle afspraken zijn gemaakt volgens de protocollen van het RIVM.
Voor medewerkers, patiënten en bezoekers die niet in contact zijn geweest met de patiënt en/ of op de intensive care zijn geweest van 21 tot en met 28 februari, gelden de richtlijnen zoals voor de rest van Nederland door het RIVM vastgesteld.

Er is op dit moment geen noodzaak om verdere maatregelen te nemen. Op dit moment zijn er geen bevestigde patiënten in de regio. De veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid is opgeschaald ter ondersteuning van de GGD, gemeente Gorinchem en het ziekenhuis. Voor alle vragen over de sluiting van het ziekenhuis en de gevolgen voor bezoekers, patiënten en medewerkers kan men contact opnemen met de zorglijn van het Rivas: 0900 -8440.

Voor alle vragen over Corona kunt u terecht bij het informatienummer 0800 – 1351.

MINISTER KONDIGT VERBREDING MAATREGELEN AAN Minister Bruins kondigde daarnaast een verbreding aan van een aantal maatregelen. Het RIVM adviseert mensen die in een van de gebieden zijn geweest waar het coronavirus heerst en klachten hebben om thuis te blijven. Het gaat om mensen die in China, Zuid-Korea, Iran, Singapore en Noord-Italië zijn geweest. In Noord-Italië gaat het om de volgende provincies: de Aosta-vallei, Piëmont, Lombardije, Trentino-Zuid-Tirol, Friuli-Julisch-Venetië, Veneto, Emilia-Romagna en Ligurië.

[Voor vragen over het coronavirus lees ook 'Wat doet de regio?' 

[Voor meer informatie van het RIVM: www.rivm.nl/nieuwcoronavirus

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
advertentie
advertentie