Afbeelding
ANP Dingena Mol

Corona-update: grootste besmettingsbron blijft thuissituatie

1 december 2020 om 15:30 Corona Dossier coronavirus

DE BILT Afgelopen week was een lichte daling te zien in het aantal nieuwe meldingen van COVID-19-besmettingen, namelijk 33.949 nieuwe meldingen, tegenover met 36.931 nieuwe meldingen in de week daarvoor (-8%). Het reproductiegetal ligt nog steeds ongeveer op de 1. Belangrijkste oorzaak van besmetting is nog altijd contact thuis tussen familie en huisgenoten.

Het reproductiegetal van 13 november ligt op 1,04 (1,02-1,07) en is ongeveer gelijk aan de week ervoor. Dit is nog altijd te hoog voor een wezenlijke afname in het aantal besmettingen. Een reproductiegetal van 1,04 betekent dat elke 100 mensen met het virus 104 mensen besmetten. Het geschat aantal besmettelijke personen is met ruim 100 duizend (ondergrens: 72.500; bovengrens 129.000) vergelijkbaar met de week ervoor.

AANTAL ZIEKENHUIS- EN IC-OPNAMES DAALT Het aantal mensen dat voor COVID-19 in het ziekenhuis of op de intensive care (IC intensive care ) werd opgenomen is afgelopen week gedaald. Het aantal ziekenhuisopnames was 1007 (vergeleken met 1291 opnames in de week ervoor). Het aantal IC-opnames was 183 in de afgelopen week (vergeleken met 193 de week ervoor). Hoewel deze aantallen licht dalen, zijn de ziekenhuis- en de IC-opnames ongeveer hetzelfde als de aantallen in de eerst helft van oktober, toen besloten werd dat extra maatregelen nodig zijn om de verspreiding terug te kunnen brengen.

SITUATIES VAN MOGELIJKE BESMETTING In november was van ongeveer de helft van de nieuw positief geteste personen (week 45: 47% en week 48: 52%) bekend in welke situatie de besmetting waarschijnlijk plaatsvond (zie figuur 1). Daarvan vonden verreweg de meeste besmettingen thuis tussen familieleden en huisgenoten plaats (ruim 50%). Ook het bezoek van vrienden of familie scoort nog steeds hoog als mogelijke oorzaak van besmettingen. ,,Vraag bezoek hun handen te wassen bij binnenkomst en houd altijd minimaal 1,5 meter afstand van elkaar”, aldus het RIVM.

THUIS WERKEN Op de derde plek van mogelijke besmettingen staat nog steeds het werk. Het blijft dan ook belangrijk zo veel mogelijk thuis te werken om besmettingen te voorkomen. Alhoewel de meeste mensen die thuis kunnen werken driekwart van die tijd thuis werken, lijkt dit aantal iets af te nemen.

Van 23 tot 29 november werden in de GGD-teststraten 258.874 testen afgenomen waarvan de testuitslag bekend is. Dat zijn er ruim 7.000 meer dan de week ervoor. Van deze groep testten 28.700 (11,1%) personen positief. De testcapaciteit groeide de afgelopen weken hard. Een testafname kan nu bijna altijd binnen een paar uur plaatsvinden. 

TESTEN NA 5 DAGEN QUARANTAINE Vanaf vandaag kunnen mensen in quarantaine 5 dagen na hun laatste contact met een patiënt zich laten testen. Bij een negatieve uitslag mag men uit quarantaine. Dit geldt ook voor mensen die een melding van de Coronamelderapp hebben gekregen. Wel is van belang dat men opnieuw in quarantaine gaat en zich laat testen als later toch klachten optreden. De capaciteit in de teststraten is op dit moment ruim voldoende om deze extra stroom aan te testen personen aan te kunnen.

In alle leeftijdsgroepen is een daling in het aantal COVID-19 meldingen per 100.000 inwoners te zien vergeleken net de week ervoor. Het aantal meldingen in de leeftijdsgroep 13-17 van afgelopen week is nog wel hoger dan in week 45 en week 46.


Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie