Afbeelding
NOS

Mark Rutte kondigt zware lockdown aan: ‘Nederland gaat op slot’

Corona

[DEN HAAG] Nederland gaat vanaf middernacht op slot. Dat is de boodschap die Mark Rutte vanavond gaf in zijn toespraak vanuit het torentje in Den Haag. De maatregelen zijn zwaar en erop gericht contact tussen mensen zoveel mogelijk te vermijden. 

Premier Rutte sprak voor de tweede keer tijdens deze coronacrisis rechtstreeks het Nederlandse volk toe. De eerste keer was dat op 16 maart, toen de eerste lockdown werd afgekondigd. Rutte had niet verwacht opnieuw met zo’n moeilijke boodschap te moeten komen. Maar door de oplopende cijfers was het volgens het kabinet onvermijdelijk. Terwijl op de achtergrond gefluit en gejoel van demonstraten te horen was, zei Rutte dat voor een periode van in ieder geval 5 weken een zware lockdown ingaat. ,,Nederland gaat op slot. Het aantal contacten met mensen onderling moet omlaag.”

De maatregelen, die om middernacht ingaan, zijn onderverdeeld in 7 punten:

Onderwijs op afstand wordt de norm. Net als in het voorjaar zijn er uitzonderingen, zoals leerlingen in examenjaar en praktijkonderwijs. Kinderopvang blijft beschikbaar voor mensen in noodzakelijke beroepen

Alle winkels met niet-noodzakelijke producten gaan dicht. Supermarkten en weekmarkten blijven open. Ook drogisterijen en stomerijen mogen open blijven. Vanaf morgen tot 27 december mogen ondernemers weer NOW-subsidie aanvragen om personeel te kunnen blijven betalen

Alle publiekelijk toegankelijke locaties worden gesloten. Zowel binnen als buiten. Dat omvat heel veel: dierentuinen en pretparken, bioscopen en theaters, etc. Hotels mogen open blijven. Maar zonder restaurant- en roomservice. Banken, gemeentehuizen en uitvaartlocaties blijven open. Voor contactberoepen wordt onderscheid gemaakt tussen medische en niet-medische beroepen. Tandartsen, fysiotherapeuten en verloskundigen mogen hun praktijk open houden; kappers, nagelstudio’s en masseurs moeten hun deuren weer sluiten.

Het dringende advies wordt per dag niet meer dan twee gasten vanaf 13 jaar te ontvangen. Uitzondering vormen de kerstdagen: op 24, 25 en 26 december mogen drie personen boven de 13 jaar worden ontvangen. Verder geldt vanaf morgen ook buiten een maximale groepsgrootte van twee, tenzij je op pad gaat met het eigen huishouden.

Vanaf morgen sluiten de sportscholen, zwembaden en sporthallen, dus alle binnensportlocaties. Buitensportlocaties kunnen openblijven, en jongeren onder de 18 kunnen blijven trainen in teamverband.

Iedereen die een vakantiehuisje heeft geboekt, kan daar gewoon heen. Maar het advies is in die periode zoveel mogelijk in dat huisje te blijven. Voor niet-noodzakelijke reizen naar het buitenland geldt het dringende advies: doe dat niet. Die periode geldt tot half maart. Dat was eerder half januari.

Het zevende en laatste dringende advies van het kabinet is: werk thuis, tenzij het echt niet anders kan. 

Rutte keek nog wel positief vooruit. ,,Dat we erdoorheen komen staat voor mij vast. Vanwege het vaccin dat eraan komt, maar meer nog door de veerkracht die we met elkaar hebben laten zien.”

advertentie
advertentie