Afbeelding
112 Zuid-Holland Zuid

Beatrixziekenhuis maakt herstel thuis voor coronapatiënten vaker mogelijk

4 januari 2021 om 10:46 Corona

GORINCHEM Het Beatrixziekenhuis laat coronapatiënten die aan de beterende hand zijn waar mogelijk thuis verder herstellen. Volgens het ziekenhuis moet een goede samenwerking en een heldere rolverdeling tussen artsen en verpleegkundigen van het ziekenhuis, huisartsen, wijkverpleging, mantelzorgers en de patiënt dit mogelijk gaan maken. Deze aanpak kan de kans op voorspoedig herstel voor de patiënt verbeteren en de druk op ziekenhuisbedden enigszins verlichten.

door Lex van Steenis

Aan het woord is Hannah Visser, internist-infectioloog in het Beatrixziekenhuis: ,,Het gaat om coronapatiënten die bij ons in het ziekenhuis liggen, al flink aan de betere hand zijn en waarbij de prognose op herstel goed is. In de praktijk zal dit betekenen dat ze in het ziekenhuis alleen nog medicatie en zuurstof krijgen. Dat kan in bijna alle gevallen thuis ook. Bij deze nieuwe aanpak is er allereerst het voordeel voor de patiënten. Uiteraard zorgen we goed voor ze in ons ziekenhuis, maar het is daar niet fijn, zeker nu niet met heel weinig bezoek en al die volledig ingepakte mensen rondom hun bed. Dat doet iets met het vertrouwen van de patiënt. De thuissituatie is vaak wel fijn en vertrouwd en vergroot daarmee de kans op een goed en vlot herstel, zeker wanneer de zorg goed geregeld is.

HUISARTS STEMT ZORG AF Cora Bouman, huisarts en medisch directeur van Huisarts en Zorg Gorinchem: ,,De huisarts neemt de zorg voor de patiënt bij thuiskomst over en stemt deze zorg voortdurend goed af met alle betrokkenen, zoals de wijkverpleging, de familie en de artsen in het ziekenhuis. We willen de overgang van het ziekenhuis naar thuis zo soepel en geruisloos mogelijk laten verlopen. Het is belangrijk om te vermelden dat we patiënten nooit zullen dwingen om sneller naar huis te gaan. Zij hebben daarin altijd zelf het laatste woord. Een goede afstemming tussen alle betrokkenen garandeert dat de thuisgang altijd veilig en medisch verantwoord is.”

In deze tijd hebben artsen en verpleegkundigen het ontzettend druk in het ziekenhuis. ,,Als huisartsen hebben wij het juist wat rustiger, omdat er minder patiënten bij ons langs komen. Met deze nieuwe samenwerking kunnen we onze collega’s in het ziekenhuis wat ontlasten en dragen we nog meer bij aan goede zorg voor coronapatiënten. Alle ruim zeventig huisartsen in ons netwerk doen mee.” Volgens internist-infectioloog Visser is het voordeel van de samenwerking hiermee ook dat ziekhuisbedden weer sneller beschikbaar komen, ook voor niet-coronapatiënten: ,,Als de ziekenhuisbedden weer sneller beschikbaar komen, gaan we daarmee de vaak schadelijke gevolgen van de afschaling van de reguliere zorg ook weer wat tegen. Dat is voor mij ook erg belangrijk.”

OPMAAT VOOR MEER SAMENWERKING Visser: ,,Het is mooi dat we met deze aanpak elkaar versterken en verder kunnen helpen, allemaal vanuit onze eigen kennis en ervaring en altijd in het belang van de patiënt. Die samenwerking en kruisbestuiving maakt het werk wat mij betreft ook leuker en veelzijdiger.” Huisarts Bouman vindt deze aanpak een opmaat voor nog meer samenwerking in de toekomst: ,,Ongetwijfeld vind ik deze aanpak een opmaat voor nog meer samenwerking in de toekomst, ook omdat we daar met alle betrokken partijen in de regio al een tijdje mee bezig zijn, zodat goede zorg beschikbaar en betaalbaar is en blijft, nu en in de toekomst.”

advertentie
advertentie