Afbeelding
NOS

Corona-update: Lockdown verlengd tot 9 februari; avondklok overwogen

12 januari 2021 om 20:02 Corona Dossier coronavirus

DEN HAAG De uitgelekte berichtgeving bleek voor de zoveelste keer te kloppen: de huidige strenge lockdown wordt verlengd tot dinsdag 9 februari. De verlenging met drie weken is volgens minister-president Mark Rutte nodig omdat de besmettingscijfers nog niet voldoende zijn teruggelopen en Nederland te maken heeft met de dreiging van de Britse coronavariant.  Rutte sprak van een ,,enorme tegenvaller en een lastige boodschap’’. 

Het kabinet wil kijken of basisscholen en kinderopvang op 25 januari weer open kunnen. Dat hangt onder meer af van hoe de besmettingen met de Britse coronavariant zich ontwikkelen. Vooralsnog blijven de huidige maatregelen voor alle scholen gehandhaafd. In Nederland zijn nu zo’n honderd gevallen van besmettingen van de Britse variant bekend. De helft daarvan komt uit Lansingerland. Die gemeente gaat alle inwoners vanaf 2 jaar oproepen om zich te laten testen op het coronavirus. 

MIDDELBARE SCHOLEN Leerlingen op middelbare scholen moeten weer 1,5 meter afstand van elkaar gaan houden. Leerlingen moesten die afstand al van docenten houden, maar nog niet van elkaar. Dat moest eerder wel, maar die maatregel werd in de zomer losgelaten. De maatregel geldt de komende weken alleen voor eindexamenleerlingen. Zij zijn de enigen die nog naar school gaan. Andere klassen volgen vanwege de lockdown thuisonderwijs, tot en met 8 februari.

Omdat de verlengde lockdown een grote impact heeft op ondernemingen, vindt het kabinet het nog meer van belang om bedrijven financieel te steunen. 

AVONDKLOK GENOEMD Een voor Nederland in vredestijd ongekende maatregel - het instellen van een avondklok - kwam tijdens de persconferentie van dinsdag ook ter sprake. Een avondklok blijkt vooral een goede manier om thuisbezoek te beperken. Maar omdat het zo’n ingrijpende maatregel is, gaat het Outbreak Management Team eerst met spoed onderzoeken naar de gevolgen van een avondklok. Het kabinet en OMT blijven erop hameren zo weinig mogelijk van huis te gaan. Rutte benadrukte het belang om met maximaal twee mensen buiten te zijn en maximaal twee mensen thuis te ontvangen. 

Ook reizen wordt ernstig afgeraden. Rutte roept Nederland op om in het land te blijven ,,tot en met maart, boek geen reizen.” Uitzonderingen zijn zakelijke reizen met een groot economisch belang. 

BELEID BLIJFT ALS KABINET VALT Wat betreft de coronacrisis blijft het kabinet op volle kracht besluiten nemen, ook als het zou aftreden om de toeslagenaffaire, zegt premier Mark Rutte. Volgens de minister-president heeft het land dat ook nodig. Het kabinet besluit deze week of het zal opstappen wegens de toeslagenaffaire.

Een snoeihard rapport hierover heeft er ook toe geleid dat veel oppositiepartijen het kabinet willen wegsturen. Zelf opstappen wordt ook besproken, maar volgens betrokkenen zou het voor het kabinet te zwaar wegen om zomaar ontslag te nemen. Een ‘demissionair’ kabinet heeft veel minder slagkracht.

Maar volgens Rutte is het belangrijk dat het kabinet bevoegd blijft om zware coronabesluiten te nemen. “Als het niet formeel is, dan tenminste mentaal. Op corona ben je altijd missionair. Dat is staatsrechtelijk misschien een formaliteit.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie