Afbeelding
NOS

Corona-update: Kamer beslist over avondklok; slechts één persoon bezoek; max 50 personen bij uitvaart

20 januari 2021 om 14:27 Corona

DEN HAAG Het kabinet is van zins een avondklok in te voeren, maar de Tweede Kamer moet daar nog ja op zeggen, vertelde minister-president Mark Rutte dinsdag op de persconferentie waar extra maatregelen tegen het coronavirus werden afgekondigd. 

Het kabinet wil tot en met 9 februari een avondklok van 20.30 tot 04.30 uur. Dat betekent dat mensen niet zonder geldige reden buiten mogen zijn. De Tweede Kamer moet nog wel instemmen met het voorstel, benadrukte de premier. De invoering gebeurt nadat de Kamer heeft ingestemd. In een Kamerbrief staat dat de avondklok vrijdag al moet ingaan. Rutte benadrukt dat “niemand staat te juichen” bij een avondklok. Volgens hem is het in het buitenland evenwel “een effectief middel” gebleken bij de bestrijding van het virus. 

ÉÉN PERSOON De mogelijkheden om thuis bezoek te ontvangen worden wél met directe ingang nog verder beperkt. Er geldt vanaf nu een dringend advies om thuis niet meer dan één iemand tegelijk te ontvangen. Reden is dat de thuissituatie nog steeds een “belangrijke bron van besmetting” met het coronavirus is. 

Vanaf maandag 25 januari wordt het maximaal aantal mensen dat een begrafenis of crematie mag bijwonen, ingeperkt van honderd naar vijftig. De maatregelen moeten het aantal contactmomenten tussen mensen verder beperken, om daarmee de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.

SNELTEST Alle reizigers die naar Nederland komen moeten vlak voor vertrek een sneltest doen. Reizigers moeten op dit moment al een negatieve PCR-test kunnen overleggen als ze in ons land arriveren. Die test mag maximaal 72 uur oud zijn. Daar komt dus nu een sneltest bij. ,,Dus een dubbel slot op de deur”, aldus premier Rutte.

advertentie
advertentie