Hellen Blom (archieffoto)
Hellen Blom (archieffoto) BDUmedia

‘Laat onderwijzen aan leerkrachten over’

25 januari 2021 om 11:30 Corona Dossier coronavirus

GORINCHEM Het is een zware tijd voor veel ouders met schoolgaande kinderen. Al die verschillende ballen hooghouden, lukt gewoon niet altijd. Dat beseft ook Hellen Blom, directrice van de basisscholen Anne Frank en J.P. Waale in Gorinchem. Daarom doet ze er alles aan om de ouders zo veel mogelijk te ontlasten. ,,Laat het onderwijzen maar aan de leerkrachten over.” 

door Mirjam de Swart 

Drie keer per dag hebben de leerkrachten van de J.P. Waaleschool en de Anne Frankschool contact met hun klassen. Om 9.00 uur, 10.30 uur en 12.00 uur staan de juffen en meesters online voor de klas om hun leerlingen instructies te geven. ,,Op die manier hopen we de ouders zoveel mogelijk te ontlasten. Het is namelijk niet hun taak kinderen te onderwijzen. Laat dat maar aan de leerkrachten over.“ Daarnaast zijn de leerkrachten van de twee Gorcumse basisscholen de gehele werkdag bereikbaar voor hun leerlingen: even videobellen, een vraag beantwoorden via de chat, een korte individuele instructie, het kan allemaal.  

NOODOPVANG Ook de kinderen die naar de noodopvang gaan van de twee scholen waar Blom directrice van is, volgen op deze manier, via een schermpje, de online lessen van hun juf of meester. Als ze vragen hebben, kunnen ze die dan ook aan hun eigen leerkracht stellen. Het enige verschil is dat de kinderen in de noodopvang niet thuis aan het werk zijn, maar op school. Bovendien zijn het niet de ouders die een oogje in het zeil houden, maar de onderwijsassistenten en stagiaires, vertelt Blom.  

Ouders moeten vooral ouders kunnen zijn

,,Ik ben heel blij dat wij het op deze manier hebben kunnen oplossen”, legt Blom uit. ,,Op deze manier kunnen de leerkrachten zich voor de volle 100% met hun eigen klas bezighouden.” Op het moment gaan er zo’n 50-60 kinderen naar de noodopvang. Dit zijn kinderen van zowel de Anne Frankschool als de J.P. Waaleschool. De kinderen gaan één of meerdere ochtenden naar de noodopvang in het gebouw van de J.P. Waaleschool in de Lingewijk.   

KWETSBAAR Blom legt uit dat de kinderen zijn onderverdeeld in drie groepen. De eerste groep is voor de kleuters  uit groep één en twee. De tweede groep is voor de kinderen uit groep drie en vier. In de derde groep zitten de leerlingen uit groep vijf tot en met acht. ,,Het gaat om gemiddeld 15-20 kinderen per groep. Kinderen wiens ouder een essentieel beroep hebben, maar ook kinderen die door hun kwetsbaarheid behoefte hebben aan extra ondersteuning. “ Volgens Blom heeft dat echt niet altijd met de taal te maken. ,,Een kind kan om heel veel verschillende redenen kwetsbaar zijn. Een taalachterstand bij de ouders is slechts één van de vele oorzaken.” 

Ook aan de voorschoolse opvang wordt gedacht, vertelt Blom. ,,Ook in deze coronacrisis worden kinderen immers 4 jaar. Vanuit onze intensieve samenwerking als basisschool met de aan de Anne Frank en J.P. Waale verbonden peuterspeelzalen van SKG vangen we op deze manier enkele kwetsbare peuters op.”

Blom en haar team houden de kinderen goed in het vizier. Ook de ouders worden daarbij niet vergeten. ,,We hebben veel contact, maar zijn nu gestart met een belronde expliciet gericht op ouders om na te gaan of zij het vol houden. We beseffen maar al te goed dat er ontzettend veel van ze gevraagd wordt. Als ze ergens tegen aan lopen proberen we met ze mee te denken. Het hele systeem kraakt en piept en we kunnen echt niet alles op lossen, maar samen staan we sterk.” 

Stress is veel schadelijker dan het nog niet onder de knie hebben van breuken

LEERACHTERSTAND De schooldirectrice heeft ontzettend veel bewondering voor haar team en de kinderen van beide scholen, maar vooral ook voor de ouders van de leerlingen. ,,Ouders moeten vooral ouders kunnen zijn. Ook in deze periode. Ouders zijn soms te streng voor zichzelf. Dat hoeft echt niet. Je doet wat je kan doen. Het hoeft allemaal niet perfect.” Bang voor een leerachterstand door deze coronaperiode is Blom niet. ,,Een achterstand op wat of wie? We zitten allemaal in hetzelfde schuitje. Nee, veel stress thuis is veel schadelijker voor het kind dan het nog niet zo goed onder de knie hebben van die breuken. Daar gaan wij straks wel weer mee aan de slag.” 

Wanneer dat straks is durft Blom niet te zeggen. ,,Natuurlijk hoop ik dat we de deuren op 8 februari weer open kunnen gooien voor onze leerlingen. Ik kijk daar enorm naar uit! Maar het moet wel veilig en verantwoord kunnen. Er zijn nog zoveel vragen en onduidelijkheden. Als die niet beantwoord of weggenomen kunnen worden, blijf ik liever nog even onderwijs op afstand geven. Dat krijgen we steeds beter onder de knie.” 

advertentie
advertentie