Ondernemers kunnen maximaal 5.000 euro steun krijgen uit het noodfonds
Ondernemers kunnen maximaal 5.000 euro steun krijgen uit het noodfonds Pixabay.com

Gorinchem stelt ‘tussen wal en schip’ fonds in voor ondernemers

23 april 2021 om 09:56 Corona Dossier coronavirus

GORINCHEM De gemeenteraad stelde donderdagavond een noodfonds in voor ondernemers die ‘tussen wal en schip’ vallen bij landelijke corona steunmaatregelen. In het fonds is 100.000 euro gestort en iedere ondernemer kan op maximaal 5.000 euro rekenen.

Terwijl D66 sprak van een schamel noodfondsje dat slechts een handjevol ondernemers kan helpen, noemt Jack Oostrum (PvdA0 het fonds een prima eerste stap. De instelling van het noodfonds is een vervolg op het pleidooi dat Hartje Gorkum in februari deed op de zeepkist. In een gezamenlijke avond met de raad presenteerden zij een plan van in totaal een miljoen euro. Een van die onderdelen was bijvoorbeeld ‘Warenhuis Binnenstad’. De gemeente stelt nu een noodfonds in van 100.000 euro, zelf draagt ze 50.000 euro bij, de FOWW stort eenzelfde bedrag in het fonds. De aanvragen worden straks beoordeeld door de stichting Economische Ontwikkelingen Gorinchem, onderdeel van de IKG. De gemeente hoopt dat via crowdfunding en bijdrages van rijke inwoners het budget kan worden vergroot.

TERRASHUUR In september 2020 stelde de raad een re-activatieplan op met een totaal budget van 500.000 euro, uit dat fonds zijn andere subsidieregelingen opgetuigd zoals de voucherregeling. Van deze regeling is echter nog door geen enkele ondernemer gebruik gemaakt, zo liet wethouder Joost van der Geest weten. Hij liet tevens doorschemeren dat op het stadhuis hard gewerkt wordt voor de ondernemers, zo koos de gemeente al voor kwijtschelding van de terrashuur en uitstel van betaling en gedeeltelijke kwijtschelding van huur voor gemeentelijke panden. Ook zette ze de actie ‘Koop lokaal’ op. Aan de verkleining van het kernwinkelgebied wordt voortvarend gewerkt. Het innovatieplatform Gorcum Next moet nog van de grond komen.

BLIEKENBONNEN De motie van de SP om aan minima bliekenbonnen te verstrekken die zo omzet opleveren voor lokale ondernemers kon op sympathie rekenen, maar kreeg alleen steun van SP, Groen Links, Gorcum Actief, ChristenUnie/SGP en D66.

advertentie
advertentie