De mondkapjesplicht vervalt grotendeels
De mondkapjesplicht vervalt grotendeels Archief BDUMedia

Optimistische persconferentie: ,,We zijn er bijna, maar nog niet helemaal”

18 juni 2021 om 19:45 Corona Dossier coronavirus

DEN HAAG (ANP) De mondkapjesplicht vervalt grotendeels vanaf 26 juni, zei demissionair premier Mark Rutte op een persconferentie vrijdagavond. De plicht geldt alleen nog op plekken waar het houden van 1,5 meter afstand niet mogelijk is, zoals het middelbare onderwijs, vliegvelden, stations, en in treinen en vliegtuigen.

Ook voor contactberoepen vervalt de mondkapjesplicht, omdat daar registratie en een checkgesprek verplicht blijft.

Vanaf 26 juni gelden de volgende regels: 

NAAR HET WERK Werknemers mogen weer voor de helft van hun werktijd naar kantoor. Het advies om zoveel mogelijk thuis te werken vervalt vanaf dan.

Op de werkplek moeten mensen wel 1,5 meter afstand houden. Dat geldt ook in liften en kantines. Zolang deze regel geldt, is het nog niet mogelijk om weer volledig terug te gaan naar kantoor.

BEZOEK THUIS Mensen mogen weer onbeperkt mensen thuis ontvangen. Ook buiten mag iedereen weer in groepen bij elkaar komen zonder beperking in aantal. Wel geldt nog altijd dat er 1,5 meter afstand in acht moet worden genomen.

AMATEURSPORT Alle amateursporters kunnen weer wedstrijden spelen. Publiek is ook weer toegestaan, maar moet wel 1,5 meter onderling afstand houden van elkaar. Veel andere coronamaatregelen bij de amateursport waren de afgelopen periode al in fases verruimd. Zo mochten jonge sporters tot en met zeventien jaar vanaf 5 juni weer echte wedstrijden te spelen in competitieverband. Ook de sportkantines mochten weer open. Sporters van achttien jaar en ouder mochten alleen nog op de eigen club sporten.

DOORSTROOMLOCATIES Er mogen twee keer zoveel mensen in dierentuinen, pretparken en op kermissen zijn dan eerder was gepland. Het kabinet besloot vrijdag in deze zogeheten doorstroomlocaties één bezoeker per 5 vierkante meter toe te staan in plaats van één per 10 m2. Ook hier moeten mensen nog altijd 1,5 meter afstand van elkaar houden.

Dat betekent dat deze instellingen en evenementen veel meer mensen kunnen ontvangen.

VACCINATIES Vanaf zaterdag kunnen ook mensen geboren in 2003 een afspraak maken voor vaccinatie, zei demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid). Het is het laatste geboortejaar dat nu een afspraak kan maken.

,,Het is een moment om te vieren”, aldus de coronaminister. Hij hoopt dat in de tweede helft van augustus iedereen die dat wil volledig is gevaccineerd.

ZOMER Het kabinet noemde dat refrein van het bekende liedje twee maal in de persconferentie over de coronaregels. Die gaan vrijwel allemaal van tafel, maar de basismaatregelen, zoals de 1,5 meter afstand, moet echt goed worden nageleefd, benadrukte demissionair premier Mark Rutte. Het kabinet zal ook in de zomer het land af en toe bijpraten over ontwikkelingen.

Rutte memoreerde de manier waarop Nederland “in alle hevigheid” werd geconfronteerd met de tweede golf, terwijl vorige zomer ook veel regels werden losgelaten. Bovendien waren er nu coronavarianten rond waar vaccins iets minder grip op lijken te hebben. “Natuurlijk maken vaccinaties hét grote verschil met vorig jaar, maar een gewaarschuwd mens geldt voor twee.”

Zolang mensen niet verslappen, maakt hij zich niet te veel zorgen over deze zomer. Wel ziet hij dat het steeds lastiger wordt die basisregels - de afstand, handen wassen en thuis blijven bij klachten - goed na te leven.

Altijd op de hoogte zijn van het laatste nieuws?
advertentie
advertentie