Afbeelding
Fotocredit: Pete Linforth (Pixabay) 

Rutte: ,,Het is duidelijk dat we de snelle verspreiding van het coronavirus moeten afremmen”

9 juli 2021 om 19:29 Corona Dossier coronavirus

DEN HAAG (ANP) - Het is “duidelijk dat we de snelle verspreiding van het coronavirus moeten afremmen”, zegt demissionair premier Mark Rutte. Daarvoor moeten de maatregelen voor de horeca en voor evenementen worden aangescherpt. Rutte noemt dat “niet leuk, maar noodzakelijk”.

Het aantal besmettingen is de afgelopen week explosief gestegen. Dat is volgens Rutte mede het gevolg van de besmettelijkere Delta-variant.

Het kabinet maakte vrijdagavond een reeks aanscherpingen bekend. Vanaf zaterdag moet de horeca van middernacht tot 06.00 ‘s ochtends de deuren sluiten. Discotheken en nachtclubs gaan dicht.

Door aan de deur te controleren of iemand was getest, gevaccineerd of onlangs hersteld van corona konden horecagelegenheden de 1,5 meter afstand loslaten. Dat systeem bleek verre van waterdicht. Tijdens de uitgaansweekenden kwamen verschillende meldingen van bezoekers die toegangsbewijzen van anderen hadden gekopieerd, of portiers die niet goed controleerden.

Toegangsbewijzen gaan alleen nog voor evenementen gelden en niet meer voor horeca. Ook zijn de negatieve testuitslagen per 13 juli nog maar 24 uur geldig in plaats van 40 uur. Dat heeft het kabinet besloten, om zo het aantal besmettingen in de horeca een halt toe te roepen.

Bij evenementen, festivals en sportwedstrijden mag publiek zijn mits iedereen een vaste zitplaats op anderhalve meter heeft. 

Het kabinet kijkt op 13 augustus hoe het verder moet met coronaregels. 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie