'Het is schrikken dat ondanks de veiligheidsmaatregelen toch veel mensen besmet zijn geraakt'
'Het is schrikken dat ondanks de veiligheidsmaatregelen toch veel mensen besmet zijn geraakt' Gemeente Gorinchem

Burgemeester Melissant: ‘Het is schrikken dat ondanks de veiligheidsmaatregelen toch veel mensen besmet zijn geraakt’

16 juli 2021 om 13:27 Corona Dossier coronavirus

GORINCHEM Burgemeester Reinie Melissant is geschrokken van de corona-uitbraak van afgelopen week in Gorinchem, waar op 8 en 9 juli minstens zestien bezoekers van de kroeg Flashback besmet raakten. Voor de toegang tot de kroeg moesten de bezoekers een negatieve testuitslag laten zien. Gemeente en ondernemer zeggen er alles aan gedaan te hebben een uitbraak als deze te voorkomen, maar volgens de Dienst Gezondheid & Jeugd ZHZ was het systeem niet waterdicht.

door Lex van Steenis

,,Het is schrikken als je hoort dat ondanks de genomen veiligheidsmaatregelen toch veel mensen besmet zijn geraakt”, vertelt Melissant. ,,Hopelijk krijgen de mensen die aanwezig waren niet te veel gezondheidsklachten als gevolg van de besmetting. Ook hoop ik dat iedereen die aanwezig was zich heeft laten testen toen de besmettingen bekend werden. Daardoor kunnen we de verspreiding van het virus zo veel mogelijk beperken.”

CONTACT MET HORECAONDERNEMERS ,,Voordat wij vanuit de landelijke wet- en regeling te horen kregen dat er versoepelingen in de horeca werden doorgevoerd, is er al contact geweest met de horecaondernemers. Op het moment dat tijdens de persconferentie het bericht volgde dat de nachthoreca open mocht, is er opnieuw contact geweest met de betreffende ondernemers.”

,,Gezamenlijk is het heropeningsplan doorgenomen, waaronder de extra regels met betrekking tot de communicatie vooraf, de verplichting aan de bezoekers om zich vooraf te laten testen, de reservering en de toegangscontrole en het gebruik van de toegangsbewijzen in de vorm van de CoronaCheck-app. Daarnaast controle van de ID-bewijzen en het extra inzetten van medewerkers voor het bewaken van de 1,5 meter in de wachtrij buiten de horecalocaties et cetera. Toen de uitgaansgelegenheden open waren, is er regulier toezicht geweest. Er zijn geen signalen bij ons bekend dat de ondernemers deze maatregelen niet zouden hebben nageleefd.”

NIET WATERDICHT Sigrid Scheerder, communicatiemedewerker Dienst Gezondheid & Jeugd ZHZ: ,,Zoals bekend, was het systeem ‘testen voor toegang’ niet waterdicht. Onder andere door de gebruikte test, de antigeensneltest, en de langere houdbaarheidsduur van de uitslag (40 uur), was er een reële kans dat er ondanks een negatieve testuitslag besmettelijke mensen in een ruimte waren waarin geen 1,5 meter afstand aangehouden hoefde te worden.”

,,Zoals op heel veel plekken in het land hebben veel besmettingen plaatsgevonden in uitgaansgelegenheden waar gebruik werd gemaakt van ‘testen voor toegang’ en geen 1,5 meter afstand is aangehouden. Dit is ook van toepassing op de Flashback. Nadat de uitbraak aan het licht was gekomen, heeft Jaap Harder, de eigenaar van de Flashback, voor zover mogelijk alle personen geïnformeerd die op de bewuste dagen aanwezig waren.”

Voor ons heeft de veiligheid altijd op één gestaan en niet de kassa

REACTIE FLASHBACK Harder liet op Facebook het volgende weten: ,,Met volle overtuiging kunnen wij zeggen dat we er alles aan gedaan hebben om een zo veilig mogelijke situatie te creëren, wat helaas dus niet gelukt is. Beide dagen is er niemand binnengekomen zonder QR-code en bijbehorende ID. Voor ons heeft de veiligheid altijd op één gestaan en niet de kassa.”

,,Maar het is dus helaas wel misgegaan, waar we enorm van balen. Bezoekers van deze dagen roepen wij op een test te doen, zeker als je klachten hebt! Alle zestien personen zijn eerder op een feestje geweest en zijn daarna, binnen de veertig uur dat de test geldig was, bij Flashback geweest. Waarmee we niets anders willen zeggen dat een geldigheid van veertig uur blijkbaar te lang is. Uiteraard maken wij de zaak extra goed schoon en vragen alle medewerkers die aanwezig zijn geweest een test te doen.”

Onder het bericht van Jaap Harder heeft Thimo Spronk deze reactie geplaatst: ,,Het is toch ook wel vreemd dat ik twee uur nadat ik mijn vaccinatie heb gehaald al een QR-code had, waardoor ik dus gewoon zonder test naar binnen zou kunnen en iedereen die netjes getest is aan zou kunnen steken als ik toch besmet zou zijn. Het systeem klopte gewoon niet en daar zijn alle ondernemers nu de dupe van.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie