Afbeelding
Fotocredit: Pete Linforth (Pixabay) 

LIVEBLOG Gevolgen nieuwe coronamaatregelen

12 maart 2020 om 16:35 Maatschappelijk Dossier coronavirus

GORINCHEM Het kabinet kondigde donderdag 12 maart samen met het RIVM nieuwe maatregelen voor heel Nederland om de verspreiding van het coronavirus covid-19 zoveel mogelijk af te remmen. In dit blog houden we u op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.Welke gevolgen hebben de maatregelen op landelijk maar ook regionaal niveau.

Zondag 15 maart

16:53 uur: Vanaf maandag gaan alle scholen, horeca en sportclubs in Nederland dicht in strijd tegen het coronavirus. Dat melden de NOS en RTL Nieuws. De ministers Arie Slob (Onderwijs) en Bruno Bruins (Medische Zorg) geven zondagmiddag om 17.00 uur een persconferentie over de nieuwe maatregelen. Veel scholen hadden aangedrongen op het sluiten van de scholen.

14:58 uur:  Het RIVM meldt dat er per 14 maart 176 nieuwe mensen positief getest zijn op covid-19, de ziekte die veroorzaakt wordt door het nieuwe coronavirus. Daarmee komt het totaal positief geteste mensen op 1135. Sinds gisteren zijn  8 patiënten overleden aan COVID-19 in de leeftijd van 59 tot 94 jaar. De meesten zijn ouder dan 70 jaar en hadden onderliggend lijden. In totaal zijn er nu  20 mensen gestorven aan de ziekte. In totaal zijn 162 patiënten opgenomen (geweest) in een ziekenhuis. In Gorinchem zijn er nog steeds geen mensen positief getest op het coronavirus.

9:31 uur: Een mooie manier van omdenken. Restaurant Kruiden en Jasmijn in Woudrichem merkt dat veel mensen het door de uitbraak van het coronavirus niet aan durven om uit eten te gaan. ,,Uiteraard volgen wij alle veiligheidsvoorschriften van het RIVM op en houden we meer dan ooit rekening met de hygiëne. Toch merken we dat vele mensen het niet aandurven," valt er te lezen op hun facebookpagina. Daarom introduceert het restaurant Kruiden en Jasmijn het thuismenu voor wie wil eten alsof hij uit eten is, maar liever thuisblijft vanwege het coronavirus. Meer informatie op hun facebookpagina. 

9:18 uur: Vanaf maandag 16 maart rijdt Qbuzz vanwege het coronavirus volgens een aangepaste dienstregeling. Dit is dezelfde dienstregeling als tijdens de kerstvakantie is gereden. Lees hier meer over de aangepaste dienstregeling

Zaterdag 14 maart

20:23 uur: Dit jaar stond de uitreiking van de Gorcumse Literatuurprijs gepland op 18 maart in Theater Peeriscoop in Gorinchem. Om de verspreiding van het coronavirus te voorkomen heeft de theater besloten haar deuren te sluiten. De prijsuitreiking zal om die reden op een ander moment plaatsvinden.

18:57 uur: PUB10 aan de Kortendijk in Gorinchem heeft besloten haar deuren tijdelijk te sluiten. Hoewel horeca voorlopig nog wel gewoon open mag blijven neemt het Gorcumse sportcafé liever geen onnodig risico. PUB10 is hiermee de eerste horecagelegenheid in Gorinchem die aankondigt de deuren tijdelijk te sluiten vanwege het coronavirus. Lees hier de uitleg die PUB10 geeft over haat besluit. 

18:29 uur: De Stad Gorinchem start corona-hulpgroep op Facebook. Lees hier mee over dit initiatief.

14:13 uur: De presentatie van de nieuwe cd van de 10-jarige Pietje Tomassen in PoGo is uitgesteld van 20 maart naar vrijdag 18 april. Tijdens de cd-presentatie treden tal van Nederlandstalige artiesten op, onder wie Henk Damen, Denise van Baxtel, Frank den Braber en Irvine. De organisatie is een samenwerking van PoGo en De Drie Vuisten. Reeds aangeschafte kaarten blijven uiteraard geldig. Voorverkoop via www.pogo.stager.nl

Vrijdag 13 maart

20.22 uur: Beatrixziekenhuis zegt alle geplande, niet urgente operaties af en meldt dat een van hun medewerkers positief getest is op het coronavirus.

16:01 uur: Ook het Gorcums Museum ontkomt er niet aan en zal tot en met 31 maart gesloten zijn. Museumdirecteur Rob Kreszner vindt dat vooral heel erg jammer voor de scholierententoonstelling die donderdag 12 maart geopend werd, nog net voordat het kabinet de nieuwe maatregelen bekend maakte. 

15:35 uur: Scholen in Gorinchem blijven voorlopig open, maar kampen wel met veel zieke leerkrachten. Diverse maatregelen moeten voorkomen dat scholen hun deuren moeten sluiten. Lees hier de reactie van Bart Jan Kollmer, directeur-bestuurder van stichting OVO, de overkoepelende organisatie voor het openbaar onderwijs in de regio. 

15:33 uur: In lijn met het landelijke beleid met betrekking tot het coronavirus, sluit Loevestein tot en met 31 maart haar poort voor bezoekers. Het kasteel, de vesting en de taveerne zijn niet open voor publiek. Dit betekent dat het museum dicht is en alle commerciële activiteiten, zoals bedrijfsfeesten en vergaderingen afgelast zijn. Ook evenementen, zoals de toeristische opening en feestelijke toetreding tot het Canon-netwerk van 22 maart zijn uitgesteld. Lees hier de reactie van museumdirecteur Ed Dumrese

15:28 uur: De kermis in Arkel die van 18 maart tot en met 21 maart zou plaats vinden gaat niet door.

13:04 uur Het Caribabad heeft besloten zijn deuren in ieder geval tot dinsdag 31 maart gesloten te houden. Vanaf vrijdagmiddag 12.00 uur is het zwembad gesloten voor alle activiteiten. ,,We kunnen niet garanderen dat de activiteiten die wij in het zwembad houden, met minder dan honderd personen zullen plaatsvinden. Ook willen we één lijn trekken." Lees ook het interview met directeur Rob Koster: Strop van 75.000 euro voor gesloten Caribabad

9:16 uur: Vrijdag 20 maart had voor de eerste keer het Gorcum dance Event plaats moeten vinden in negen uitgaansgelegenheden in de Gorcumse vesting. Ook hier gooien die nieuwe maatregelen die het kabinet gisteren aankondigde roet in het eten: het event wordt uitgesteld. 

9.05 uur: Het Caribabad in Gorinchem laat desgevraagd weten dat ze nog druk in overleg zijn over de maatregelen die zij als zwembad gaan nemen nu het kabinet nieuwe, strengere maatregelen heeft aangekondigd. Tot er een besluit is genomen, is het zwembad open en gaan de zwemlessen door. Wel vraagt het zwembad haar gasten de hygiënemaatregelen van de RIVM op te volgen. ,,Indien je vermoedt besmet te zijn met het coronavirus of in contact geweest bent met een besmet persoon, vragen wij je niet de accommodatie te betreden en de huisarts te bellen", meldt het zwembad op haar website. 

08:59 uur In verband met de nieuwe ontwikkelingen en richtlijnen met betrekking tot het coronavirus heeft de Gorcumse Zeeverkenners,  volgens de richtlijnen van Scouting Nederland, besloten geen opkomsten te houden tot in ieder geval 31 maart. ,,In het scoutingspel vindt veel fysiek contact plaats. Met dit besluit sluiten we aan bij het advies van het kabinet om sociale contacten in het algemeen sterk te beperken." Ook Scouting APV kondigt aan dat de opkomsten en andere activiteiten tot en met 31 maart worden geannuleerd. 

21:24 uur De Annasr Moskee in Gorinchem laat op haar facebookpagina weten dat het vrijdaggebed en het onderwijs tot en met 31 maart worden geannuleerd. 

21:05 uur Een avondje naar de film? Het kan nog! Vue Cinema kondigt aan dat de bioscoop deze maand gewoon open blijft. Wel is het zo dat er niet meer dan 100 mensen per film zullen worden toegelaten (wat in Gorinchem geen problemen zal opleveren) en er is geen pauze. 

21:02 uur De Rozenobel in Gorinchem laat weten dat alle activiteiten in de maand maart wèl gewoon doorgaan.

21:00 uur Gorinchem Beweegt meldt dat de Proxsys league en Heroes of the Cruyff tot 1 april niet doorgaan. Maandagochtend volgt verdere berichtgeving over de Sportpunten van Gorinchem Beweegt en SNS Streetsoccer.

20:55 uur Gymnastiekvereniging OKK last de trainingen en de wedstrijden voorlopig af. Ook de algemene ledenvergadering op 20 maart gaat niet door. OKK volgt hierbij de richtlijnen en adviezen van het RIVM, de KNGU en het NOC*NSF. Zij adviseren het verenigingsleven tot en met 31 maart stil te leggen. 

20:50 uur Ondernemers kunnen zich aansluiten bij het forum genaamd Corona forum Gorinchem, via www.ikgo.nl. Op het forum, dat toegankelijk is voor alle bedrijven in de regio Gorinchem, kan informatie worden gedeeld over hoe bedrijven omgaan met het coronavirus. Regionale berichtgeving dat van toepassing is op de bedrijven wordt ook op het forum geplaatst.

20:48 uur De gemeente Gorinchem kondigt aan dat de volgende bijeenkomsten/evenementen worden afgelast: Informatiebijeenkomst Evenementenhal op 12 maart, parallelsessies gemeenteraad op 12 maart en de belevingsvaart van Riveer 75 jaar vrijheid, op 13 en 14 maart. Verder geeft gemeente Gorinchem aan de richtlijnen van het RIVM te volgen. Ze vragen medewerkers zoveel mogelijk thuis te werken of werktijden te spreiden. Burgerzaken blijft op de normale tijden open maar ze vragen inwoners zoveel mogelijk digitaal te regelen of als het kan het bezoek uit te stellen.

20:30 uur In Bibliotheek AanZet gaan alle activiteiten in hun vestigingen helaas niet door tot en met dinsdag 31 maart. De bibliotheken zijn in die periode wel open voor individuele bezoekers.

19.54 uur Achilles last alle activiteiten af. De Handbalvereniging volgt het advies van de NHV op. Het Nederlands Handbal Verband roept clubs op om ook andere clubbijeenkomsten af te zeggen zoals trainingen, overleggen en vergaderingen. 

19.41 uur U-OV meldt: ,,Tijdens de controlerondes zullen onze medewerkers aan reizigers vragen om zelf hun ticket/telefoon voor de kaartlezer te houden. Degenen die verantwoordelijk zijn voor het controleren van de tickets in de treinen, bussen, trams, metro's en het openbaar vervoer over water, hoeven tijdens hun controles geen tickets en telefoons van de reizigers meer aan te nemen." Dit om het hand-hand contact te beperken. 

19.28 uur De NS laat weten: ,,Vanaf vrijdag 13 maart rijden minder treinen in de spitsuren. De reisplanner voor morgen is bijgewerkt met deze wijzigingen. Plan uw reis vooraf met de reisplanner."

19.11 uur De KNLTB volgt het advies en de richtlijnen die vanmiddag zijn afgegeven en sluit zich aan bij de oproep van NOC*NSF. Ze adviseren alle sportevenementen waaronder de competitiewedstrijden en toernooien af te gelasten. Deze maatregelen gelden t/m 31 maart.

Trainingen afhankelijk van de groepsgrootte (max. 4 personen per baan en trainer) en vrij tennissen op de club kan vooralsnog doorgaan, mits de richtlijnen van het RIVM in acht genomen worden, aldus de KNLTB. 

18.41 uur Ook de KNHB heeft de hockeywedstrijden afgelast, ongeacht niveau en competitie. 

18.30 uur De Nederlandse Volleybal Bond (NEVOBO) heeft alle volleybalwedstrijden afgelast tot en met dinsdag 31 maart. Ze adviseren trainingen en bijeenkomsten met grote groepen mensen ook te annuleren. 

18.16 uur Speeltuinvereniging Lingewijk geeft aan dat de Playbackshow van zaterdag niet door gaat. 

18.09 uur De voor vanavond (12 maart) geplande participatiebijeenkomst over de stationsomgeving gaat niet door. Dit meldt de gemeente Gorinchem op haar website. ,,Voor de bijeenkomst zijn 130 uitnodigingen verstuurd. Dit aantal overstijgt de richtlijn van het RIVM. Een sessie zonder participanten is geen optie. We willen dit onderwerp graag breed bespreken met de inwoners. De bijeenkomst zal dan ook op een later moment plaatsvinden.

17.00 uur De Protestantse Kerk Nederland raad gemeenten aan om alle bijeenkomsten met meer dan 100 mensen af te gelasten. Ook als dat om kerkdiensten gaat. De lokale kerkgenootschappen moeten nog besluiten wat ze doen met de kerkdiensten. 

16.51 uur De Evenementenhal Gorinchem laat weten dat alle beurzen die voor de maand maart waren ingepland, worden verplaatst naar een later moment dit jaar. 

16.29 uur De Keep Them Rolling Militariabeurs die zondag 22 maart in de Evenementenhal in Gorinchem plaats zou vinden, gaat niet door. ,,Heel jammer, we hadden er erg zin, maar wel begrijpelijk", laat de organisatie desgevraagd weten.    

16.20 uur Theater Peeriscoop heeft, naar aanleiding van de nieuwe aanvullende maatregelen die zojuist door de minister bekend zijn gemaakt, besloten alle voorstellingen tot en met 31 maart te cancelen. ,,We hebben zojuist crisisberaad gehad hier bij het theater", legt Letitia Blanker van theater Peeriscoop uit. ,,We hebben heel even overwogen om de voorstellingen door te laten gaan, op voorwaarde dat er niet meer dan 85 toeschouwers in de zaal zouden worden toegelaten. Dat idee hebben we al vrij snel laten varen. Het virus kijkt niet of er nu 85 of 100 mensen in de zaal zitten, redeneerde onze directeur Fred Delfgaauw. We willen geen enkel risico lopen. Ontzettend zonde want er stonden een heleboel leuke voorstellingen op de agenda. Alle mensen die kaarten hebben gekocht voor een van deze voorstellingen worden door ons benaderd." De voorstelling van het Portugese ensemble Vento do Norte op 5 april was al eerder geannuleerd vanwege het coronavirus. 

15.50 uur Alle voetbalwedstrijden tot 1 april worden afgelast: zowel betaald als amateurvoetbal

15.32 uur Premier Rutte en minister Bruno Bruins kondigen bij een persconferentie in Den Haag een set stevige maatregelen af die nu voor heel Nederland gelden

Kijk hier voor corona-adviezen van het RIVM. Tips, aanwijzingen, suggesties of aanvullingen bij dit verhaal? Laat het ons weten via: stad.gorinchem@bdu.nl

Op onderstaande interactieve kaart is te zien waar in Nederland de besmettingen met het coronavirus zijn vastgesteld.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie