Nestkastjes nodigen vogels uit. Vogels eten de eikenprocessierups.
Nestkastjes nodigen vogels uit. Vogels eten de eikenprocessierups. Gemeente Gorinchem

Dit jaar minder nesten eikenprocessierups in gemeente Gorinchem

Dieren

[GORINCHEM] De laatste jaren kwam de overlast door de eikenprocessierups nogal eens in het nieuws. Maar dit jaar valt het - in Gorinchem althans = mee met de overlast, laat de gemeente weten. 

De gemeente gebruikt onder meer slimmere en effectievere bestrijdingsmethoden geïnspireerd door de natuur. In de natuur komen allerlei natuurlijke vijanden van de rups voor. Daarom zijn er aan veel bomen nestkastjes opgehangen. Het nestkastje is bedoeld om vogels uit te nodigen om juist daar te nestelen. Koolmezen, pimpelmezen en mussen zijn namelijk dol op eikenprocessierupsen. Daarnaast is de begroeiing onder de bomen aantrekkelijker gemaakt voor vogels en insecten. 

MINDER PLEKKEN EN MINDER NESTEN Er wordt door de buitendienst regelmatig gecontroleerd of er nesten van eikenprocessierupsen zijn. Opvallend is dat er inderdaad veel nesten zijn leeggegeten door vogels en over het algemeen waren de nesten dit jaar kleiner dan voorheen. Normaal gesproken moest de buitendienst op ongeveer twintig locaties in actie komen om nesten weg te halen, dit jaar gaat het maar om vijf plekken. En waar bomen op zo’n locatie normaal gesproken helemaal vol zaten met eikenprocessierupsnesten, waren er nu steeds maar vijf tot tien kleine nestjes te vinden in zo’n boom. 

Op de website van de gemeente staat een kaart Verspreiding eikenprocessierups waarop te zien is op welke plekken nesten zijn gemeld of al bestreden zijn. Wie ergens anders toch nog een plek in Gorinchem aantreft waar zich een nest van de eikenprocessierups bevindt, kan dit doorgeven via de Fixi app.

advertentie
advertentie