De eikenprocessierups.
De eikenprocessierups. Gemeente Amersfoort

Bestrijding eikenprocessierups in West Betuwe van start

9 april 2020 om 08:55 Natuur en milieu

HERWIJNEN / VUREN Het is een jaarlijks terugkerend fenomeen: de eikenprocessierups. Ondanks dat er in de gemeente West Betuwe relatief weinig eiken staan, komt de rups ook hier voor. Om een plaag in de komende maanden te voorkomen, start begin april de preventieve bestrijding.

Wethouder beheer openbare ruimte Jacoline Hartman legt uit hoe dat werkt: ,,Dit houdt in dat we de eikenbomen vroegtijdig inspuiten met een biologisch middel. Dat doen we zowel binnen als buiten de bebouwde kom. Voor het maximale effect zijn de weersomstandigheden en daarmee het juiste moment van spuiten belangrijk. Dat kan ook in de avonduren of zelfs 's nachts zijn. Zo voorkomen we een plaag. Vorig jaar hadden we goede ervaringen met deze manier van werken. Vandaar dat we het nu weer zo aanpakken."

In aanvulling daarop zet de gemeente dit jaar in op natuurlijke bestrijding. Verspreid door heel de gemeente hangen inmiddels tal van nestkasten. Derdejaars vmbo-leerlingen van ORS Lek en Linge maakten ze tijdens een project bij het Opleidingscentrum Rivierengebied. De nestkasten zijn voor de koolmees. Deze vogel is een natuurlijke vijand van de rups. Dat zorgt voor een duurzame en natuurlijke bestrijding.

Ondanks deze aanpak is het mogelijk dat rupsen en nesten opduiken. Daarom houden onze specialisten de situatie goed in de gaten. Mocht het nodig zijn, dan worden de rupsen weggezogen. De Avri neemt het buitengebied voor haar rekening. De gemeentelijke buitendienst zorgt voor de begraafplaatsen en gemeentelijke bomen binnen de bebouwde kom.

MELDEN Heeft u eikenbomen in uw tuin? Dan bent u zelf verantwoordelijk voor de bestrijding van de eikenprocessierups. Schakel daarvoor altijd een gespecialiseerd bedrijf in. Ziet u de rups in de openbare ruimte? Meld dit dan direct via de MijnGemeente App of telefonisch bij Team Leefomgeving via 0345 – 72 88 02. Ook kan dit via www.westbetuwe.nl/eikenprocessierups. Op die website vindt u meer informatie over de bestrijding van de rups in de gemeente West Betuwe. Ook staat daar een kaart met alle eikenbomen en de bijbehorende behandelmethode.

advertentie
advertentie