Kees van As en Peter Zijderveld nemen de award in ontvangst
Kees van As en Peter Zijderveld nemen de award in ontvangst Award voor Duurzaamheid

Kerk Oosterlicht in Gorinchem ontvangt Award voor Duurzaamheid

28 januari 2024 om 16:25 Duurzaamheid Duurzaam Gorinchem

GORINCHEM Bij de uitreiking van de Awards voor Duurzaamheid in Theater Figi in Zeist viel ook de kerk Oosterlicht in de prijzen. In de categorie overig won de ‘PKN - Duurzaam gebouwde kerk Gorinchem-Oost’ ofwel het Oosterlicht de landelijke publieksprijs. Peter Zijderveld en Kees van As waren namens de Protestantse Wijkgemeente Oosterlicht en de nieuwbouwcommissie aanwezig om de Award in ontvangst te nemen. 

Doelstelling van de Awards voor Duurzaamheid is om een podium te bieden aan uitblinkende groene initiatieven om daarmee ook anderen te inspireren. De Awards zijn gemaakt door Stichting Juttersgeluk. Zij gebruiken daar oude strandstoelen voor en geven plastic dat op het strand is gevonden een nieuwe bestemming. 

Het Oosterlicht is gasloos, nagenoeg energieneutraal, heeft een warmtepomp, dertig zonnepanelen, het grootste groene dak van Gorinchem, is voorzien van een CO2-gestuurd luchtbehandelingssysteem met warmte terugwinning en geïsoleerd volgens de hoogst geldende normen. Alle gebruikte materialen kunnen opnieuw gebruikt worden. Kortom, een groen en duurzaam gebouw met oog voor toekomstige generaties. 

Mooi was dat ook burgerinitiatief Schoon Gorinchem een award kreeg in de categorie Opruimen Lokaal met de meeste stemmen in Zuid-Holland. Beide initiatieven hebben afgesproken om in Oost samen te gaan werken met het opruimen van zwerfafval.  

De 'groene' kerk in Gorinchem-Oost
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie