Het voorzieningengebouw in de Lingehaven krijgt geen zonnepanelen
Het voorzieningengebouw in de Lingehaven krijgt geen zonnepanelen Hannie Visser-Kieboom

Geen zonnepanelen en groen dak op voorzieningengebouw Lingehaven

3 maart 2023 om 08:33 Duurzaamheid

GORINCHEM Het plan om zonnepanelen en een groen dak aan te brengen op het voorzieningengebouw in de Lingehaven is door de erfgoedcommissie naar de prullemand verwezen. Het pand kan nu niet van het gas af en daarmee verliest de Lingehaven mogelijk zelfs haar Blauwe Vlag. Ook moet de gemeente dieper in de buidel tasten, voor het nieuwe plan in 165.000 euro extra nodig.

Omdat het voorzieningengebouw, dat dateert uit 1988, is verouderd werd een plan gemaakt om het pand te renoveren en tegelijkertijd te verduurzamen. De kosten waren begroot op 215.000 euro. Het meest duurzame scenario met zonnepanelen en een sedumdak werd medio 2021 ingediend voor de omgevingsvergunning. De erfgoedcommissie behandelde het plan in september 2021, ook werd het voorgelegd aan de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed. Het advies was negatief, het aanbrengen van vegetatie op het dak plus de zonnepanelen vonden zowel de erfgoedcommissie als RCE niet passend in de monumentale omgeving van de Lingehaven. Ze spraken van een grote impact op de omgeving, de Lingehaven is een rijksmonument. 

BLAUWE VLAG Het nieuwe aangepaste plan kost 165.000 euro extra, bovenop de al eerdere 215.000 euro die de raad uittrok voor het pand. Gasloos bleek zonder zonnepanelen en sedumdak niet mogelijk, wel worden nu de installaties verduurzaamd. Verder wordt het pand geïsoleerd, zodat het energiezuiniger wordt, maar energieneutraal gaat niet lukken.  En dat brengt mogelijk de Blauwe Vlag en Groene Wimpel voor de haven in gevaar. Beiden zijn een kenmerk van verantwoord ondernemen en verduurzaming van de haven. Voor de renovatie van het voorzieningengebouw had de gemeente nog contact met bewonersvereniging Knaken uit de eerste twee kommen naast de haven. Zij konden zich vinden in het plan tot renovatie, zelfs de zonnepanelen en het groene dak vormde voor hen geen probleem. 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie