Door een glazen bol
Door een glazen bol Danielle van der Sluis

Waterspeeltuinen, een bewegend bos en de glazen bol van raadslid Kees van Willigen

1 december 2023 om 08:34 Duurzaamheid Duurzaam Gorinchem

GORINCHEM Bij de eerdere bespreking van de lokale klimaatadaptatie strategie klonken louter lovende woorden voor wethouder Mark de Boer. Tijdens de raadsvergadering ontaardde het debat echter in chagrijn bij de oppositie die stuitte op een muur van onwil over enkele praktische ideeën vanuit de raad. Zoals een bewegend bos, schaduwroutes en waterspeeltuinen. Raadslid Kees van Willigen voorspelde de uitkomst van tien voor en dertien tegenstemmen reeds in zijn glazen bol. 

Joost van der Geest (CDA) diende een amendement in om de passage over het verminderen van parkeerplaatsen op de Groenmarkt te schrappen en daar te experimenteren met een ‘bewegend bos’ zoals in Dordrecht. Het gaat daarbij om bomen in potten, die tijdelijk op verschillende plekken kunnen worden neergezet. D66 raadslid Ilhan Tekir kwam met een motie om waterspeeltuinen aan te leggen in de stad en Democraten Gorinchem opteerde voor schaduwroutes, waar langs trottoirs of fietspaden bomen worden geplant die tijdens hete dagen beschutting bieden. Everdien Hamann (Gorcum Actief) vroeg aan de motie indieners of ze misschien een stukje in de krant wilden met hun ideeën. 

TELEURSTELLEND

Ook bij wethouder De Boer vonden de moties geen genade, hij bestempelden de ideeën vooral als uitvoering. Het leidde tot teleurstelling bij raadslid Ilhan Tekir, die vroeg waarom hij geen inhoudelijke beoordeling over de ideeën gaf. Van der Geest sprak over een ivoren toren. Kees van Willigen ging het meest ver in zijn kritiek op de coalitie die de rijen gesloten hield. ,,Ik ben zwaar teleurgesteld, we hadden de mond vol over een nieuwe bestuurscultuur, maar die gaat zo niet veranderen. We komen met conrete zaken en horen nu ‘ga het bos maar in’.  Ik voorspel dat de uitkomst straks dertien tegen en tien voor is.” 

SCHADUWROUTES

SP raadslid Arien van Houwelingen trachtte de kloof tussen coalitie en oppositie te overbruggen, en vroeg de wethouder om de moties ter inspiratie wel over te nemen. Even gloorde er hoop, toen VVD’er Niels van Santen om een schorsing vroeg alvorens gestemd werd. Tevergeefs, de coalitie stemde tegen het amendement en de moties. Met uitzondering van Arien van Houwelingen, die de motie voor de schaduwroutes wel steunde. De klimaatadaptatie strategie werd wel unaniem aangenomen door de raad.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie