Afbeelding
BDUmedia

UWV: Lichte toename WW in Groot-Rijnmond

Economie

GORINCHEM Het aantal WW-uitkeringen in Groot-Rijnmond daalde in juni licht met 0,3% tot 32.811 uitkeringen. Landelijk was de afname nog iets lager (0,2%). Voor veel voorkomende vacatures in zorg, ICT en techniek ervaren werkgevers nog steeds schaarste op de arbeidsmarkt. Dit terwijl zowel het aantal openstaande online vacatures met ruim een kwart afnam en het aantal WW-uitkeringen met ruim een kwart is toegenomen ten opzichte van de periode voor de coronacrisis.

,,De WW-uitkeringen namen tussen februari en juni 2020 vooral toe bij werkzoekenden met een dienstverlenend, een bedrijfseconomisch, een administratief of een commercieel beroep. Vanuit de techniek en transport en logistiek sector waren het vooral hulpkrachten die in de WW terecht kwamen. Er zijn echter ook kansen omdat voor bepaalde vacatures weinig werkzoekenden staan ingeschreven, zoals verzorgenden, monteurs, elektriciens en loodgieters. Om hiervoor in aanmerking te komen biedt scholing een uitkomst. Voor vacatures waar veel werkzoekenden voor ingeschreven staan, zoals helpenden en vrachtwagenchauffeurs, kan intensieve bemiddeling een oplossing zijn", aldus Willem Schrijver, arbeidsmarktadviseur bij UWV.

Eind juni 2020 verstrekte UWV in Groot-Rijnmond in totaal 32.811 WW-uitkeringen. Dit is een afname met 89, ofwel 0,3% ten opzichte van mei. Landelijk daalde het aantal uitkeringen met 0,2%. Na een zeer sterke stijging in april en een gematigde toename in mei, is er in juni sprake van een lichte daling. In agrarische en technische beroepen nam het aantal WW-uitkeringen zelfs af. In vergelijking met vorig jaar steeg het aantal WW-uitkeringen in Groot-Rijnmond met 7.711, ofwel 30,7%. In heel Nederland was de toename afgelopen jaar 23,9%. Het aantal uitkeringen komt daarmee op hetzelfde niveau als februari/maart 2018.

In Groot-Rijnmond lag het weekgemiddelde voor de openstaande online vacatures in de periode half mei-half juni 2% hoger ten opzichte van dat in de vier weken ervoor. Voor werkzoekenden waren er per week gemiddeld 15.000 vacatures beschikbaar. Er kwamen vooral meer vacatures voor functies in de zorg beschikbaar (+210). Het ging daarbij onder meer om verzorgenden IG en verpleegkundigen. Verder was er een kleinere toename bij commerciële beroepen (+80).

In vergelijking met de periode voor de coronacrisis (januari t/m half maart 2020) is het totaal aantal vacatures met ruim een vijfde afgenomen (22%). De beroepsklasse zorg & welzijn is de enige waarin het aantal vacatures is toegenomen ten opzichte van de weken voor corona. De sterkste dalingen deden zich voor bij de dienstverlenende, transport & logistiek, bedrijfseconomische, administratieve en commerciële beroepen. In deze beroepsklassen nam het aantal vacatures met ongeveer 40% af.

Ondanks deze afname biedt de arbeidsmarkt nog kansen, gezien voor bepaalde vacatures een relatief kleine groep werkzoekenden in de WW zitten. Voorbeelden hiervan zijn: monteurs en electriciens, verzorgenden en loodgieters. De meeste vacatures zijn te vinden in de sectoren zorg, ICT en techniek, in het bijzonder in de bouw.

advertentie