Leegstand in de Gasthuisstraat, de drukst bezochte winkelstraat in de Gorinchemse binnenstad
Leegstand in de Gasthuisstraat, de drukst bezochte winkelstraat in de Gorinchemse binnenstad Hannie Visser-Kieboom

Lof over plan voor verkleining kernwinkelgebied

3 december 2021 om 08:45 Economie

GORINCHEM Tijdens de bespreking van het plan tot verkleining van het kernwinkelgebied was er lof voor wethouder Joost van der Geest. Pandeigenaren, Binnenstad Management, winkeliersvereniging en het kadaster gingen onder leiding van een projectleider Jeroen Wichers in gesprek over verkleining van het kernwinkelgebied om zo leegstand te voorkomen. 

Na twee avonden met de vastgoedeigenaren en een eerste bespreking met een deel van de raad ligt er nu een raadsvoorstel om voor 400.000 euro stimuleringssubsidies beschikbaar te stellen. De subsidies moeten de pandeigenaren verleiden om te komen tot verandering van functies buiten het kernwinkelgebied. Een subsidie van 60.000 euro wordt ingezet om het project verder te begeleiden. Wethouder Joost van der Geest noemde het tof dat zoveel ondernemers enthousiast hebben meegepraat. ,,Ze staan klaar om te beginnen en wij zijn er bijna klaar voor”. PvdA raadslid Ali Kocak sprak van een doorbraak van het college om de noodzakelijke beweging van ondernemers tot stand te brengen. Wel vroeg hij om een jaarlijkse update over de voortgang van het proces. 

WARENHUIS BINNENSTAD Martijn Hassouna (D66) toonde zich eveneens heel content over het raadsvoorstel om te komen tot een succesvolle transformatie. VVD’er Jaap Wientjes vroeg vooral aandacht voor wonen boven de winkels. Enkele raadsleden legden de link met de plannen van de winkeliersvereniging Hartje Gorkum om in de stad het concept van Warenhuis Binnenstad te introduceren, de wethouder ziet kansen om die programmering mogelijk te verzilveren tijdens verder constructief overleg. Hij zegde ook toe om de half jaarlijkse leegstand meting te delen met de raad. Door de stimuleringssubsidie wordt bijgedragen aan de doelen van het coalitieakkoord, volgens wethouder Van der Geest. Het zichtbaar maken van de Gorcumse geschiedenis en erfgoed als onze identiteit, en het blijven verzorgen en verbeteren van onze centrumfunctie en binnenstad wordt hierin als prioriteit benoemd.

Altijd op de hoogte zijn van het laatste nieuws?
De zonering van het de binnenstad met de diverse functies
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie