De wethouders Theo Boerman, Hans Tanis en Joost van der Geest met de bouwers Leendert en Marco Hoogendoorn van Holland Shipyards
De wethouders Theo Boerman, Hans Tanis en Joost van der Geest met de bouwers Leendert en Marco Hoogendoorn van Holland Shipyards Hannie Visser-Kieboom

Handtekening voor bouw van elektrische veren voor Riveer

2 oktober 2021 om 13:58 Verkeer en vervoer

GORINCHEM De wethouders Joost van der Geest, Hans Tanis en Theo Boerman van respectievelijk Gorinchem, Altena en Hardinxveld-Giessendam hebben vrijdag hun handtekening gezet onder het contract om twee elektrische veren te bouwen voor Riveer. De broers Marco en Leendert Hoogendoorn tekenden het contract namens Holland Shipyards.

Na het zetten van de handtekeningen werd door het gezelschap in een scheepshal van Holland Shipyards het glas geheven op de goede afloop. De bouw van de elektrische veren start binnenkort en over ruim een jaar in 2023 moeten de veren in de vaart komen. Leendert Hoogendoorn van Holland Shipyards liet weten dat er heel wat water door de Merwede heeft gestroomd alvorens het contract kon worden ondertekend. ,,Wij zijn trots dat we zijn geselecteerd voor de bouw van de veren, die door heel veel mensen worden gebruikt.” Na een Europese aanbesteding kwam Holland Shipyards als beste uit de bus, bij een eerdere aanbesteding schreef geen enkel bedrijf in voor de bouw. De veren zijn ook fors duurder dan aanvankelijk geraamd. De aanschaf van de veerponten voor 9.3 miljoen euro wordt betaald door de gemeente Gorinchem en Altena. Door vervanging van de huidige ponten wordt jaarlijks 187.000 euro bespaard op de exploitatielasten. De veren varen straks tussen Werkendam, Gorinchem, Sleeuwijk en Boven-Hardinxveld.

POLEN Vanaf november start Holland Shipyards Group met de bouw van de emissievrije veerponten, die Riveer zelf heeft ontworpen in samenwerking met het Gorcumse Coco Yachts. De bouw gebeurt deels in Polen, daarna worden de casco’s bij Holland Shipyards Group afgebouwd. De scheepsbouwer met werven in Hardinxveld, Werkendam en Vlissingen kwam als beste partij uit de aanbesteding. Het bedrijf heeft veel ervaring met het elektrificeren van veerponten, onder andere voor het GVB Amsterdam. De technische upgrade in het ontwerp kwam dan ook van hun hand. ,,Dat deze veren straks voor onze eigen deur varen, maakt het extra bijzonder,” zegt mede-eigenaar Leendert Hoogendoorn.

Wij zijn trots dat we zijn geselecteerd voor de bouw van de veren, die door heel veel mensen worden gebruikt

STEIGERS Wethouder Joost van der Geest roemde de innovatie om elektrisch te gaan bouwen, ook was hij content met de samenwerking tussen Gorinchem, Altena en Hardinxveld-Giessendam. Hij liet weten uit te kijken naar de proefvaart met de elektrische veerpont met zijn collega wethouders. Theo Boerman zelf zal dat niet meer als wethouder meemaken, hij heeft eerder al laten weten in 2022 te stoppen. Hij haalde herinneringen op aan het vroegere veerpontje ‘de oude dame’ met Werkendammer Bas Heijstek als vaste pontbaas. Het pontje werd enkele jaren geleden vervangen door de Gorinchem XI, ook een aluminium schip dat werd gebouwd bij Van Noorloos cascobouw in Werkendam. Ook de nieuwe elektrische veren worden gebouwd van aluminium, de lichtere materialen zijn duurzamer. Wel wordt nog gestudeerd op de steigers waar de nieuwe veerponten, die zowel voor- als achteruit kunnen varen, straks moeten aanleggen. Aluminium kan minder goed tegen een stootje en de veren meren vele malen per dag af. De aanschaf van de veerponten voor 9.3 miljoen euro wordt betaald door de gemeente Gorinchem en Altena. Door vervanging van de huidige ponten wordt jaarlijks 187.000 euro bespaard op de exploitatielasten. 

Altijd op de hoogte zijn van het laatste nieuws?

Wethouder Joost van der Geest zet zijn handtekening onder het contract
Marco Hoogendoorn van Holland Shipyards met meest rechts wethouder Hans Tanis
Het ontwerp van de elektrische veerpont
De elektrische veren moeten januari 2023 in de vaart komen
Feestelijke gebakjes bij het tekenen van het contract voor de bouw van de twee elektrische veren
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie