ICT'ers hebben de banen voor het uitzoeken.
ICT'ers hebben de banen voor het uitzoeken. George Morina

Veel vacatures en weinig werkzoekenden met een ICT-beroep in Gorinchem

21 mei 2022 om 07:38 Economie

GORINCHEM In Gorinchem zijn er nauwelijks nog mensen beschikbaar voor ICT-banen. Dit terwijl er wel 200 vacatures in de regio openstaan. De arbeidsmarkt voor ICT’ers is daarmee zeer krap. Voor 2022 verwachten werkgevers dat het steeds moeilijker wordt om invulling te geven aan ICT-vacatures. De helft van de werkgevers kiest ervoor om kandidaten aan te nemen die niet helemaal voldoen aan de functie-eisen, om deze vervolgens zelf op te leiden. UWV geeft werkzoekenden met de juiste competenties kansen om in de ICT aan de slag te gaan.

De uitkeringen voor ICT-beroepen zijn in het afgelopen jaar gehalveerd in de regio. Met 15 WW-uitkeringen maken werkzoekenden met een ICT-beroep een miniem deel uit van het totaal aantal WW-uitkeringen. Eind april 2022 zijn de meest voorkomende ICT-beroepen waarin mensen werk zoeken ICT-helpdeskmedewerker & gebruikersondersteuner, software ontwikkelaar, beheerder technische hardware en adviseur automatisering.

200 OPENSTAANDEN ICT-VACATURES  De arbeidsmarkt voor ICT-beroepen is zeer krap. Het kost werkgevers moeite om personeel te vinden voor hun vacatures. Niet alleen de ICT-sector heeft hiermee te maken. Ook andere sectoren, zoals openbaar bestuur, specialistische zakelijke diensten, financiële dienstverlening en onderwijs doen een beroep op ICT’ers. UWV heeft veel ICT-beroepen aangemerkt als kansrijk. UWV raamt het aantal openstaande vacatures voor ICT-beroepen in Gorinchem op zo’n 200. Het meestgevraagd waren ICT-helpdeskmedewerkers & -gebruikersondersteuners, netwerkspecialisten, beheerders applicatiesoftware, technisch web- & multimediaontwikkelaars en programmeurs internet.

,,Veel ICT beroepen zijn kansrijk op de huidige zeer krappe arbeidsmarkt. Belangrijke competenties voor deze beroepen zijn opgesomd in de flyer van het Leerwerkloket. Denk daarbij aan creëren en innoveren, analytisch vermogen en een oplossingsgerichte instelling”, aldus Willem Schrijver, arbeidsmarktadviseur

MOEILIJK VERVULBAAR Meer dan de helft van de werkgevers in de ICT-sector verwacht dat het vervullen van vacatures in 2022 moeilijker wordt. Uit het werkgeversonderzoek van UWV in 2021 blijkt dat bijna twee derde van vacatures in de ICT-sector moeilijk vervulbaar is. Het ontbreekt sollicitanten volgens werkgevers aan voldoende vakkennis of de benodigde werkervaring. Ook de specialistische aard van het werk maakt vacatures moeilijk vervulbaar. Een vijfde van de werkgevers werft daarom personeel in het buitenland. Bijna de helft van de ICT-werkgevers met moeilijk vervulbare vacatures neemt ook kandidaten aan die niet aan álle functie-eisen voldoen, en leiden hen dan zelf verder op. 

VAN UITKERING NAAR ICT-BAAN Chester vertelt hoe het hem gelukt is van uitkering naar ICT-baan te gaan: ,,Na verschillende baantjes en trainingen lukte het mij niet echt om een baan te vinden in mijn vakgebied. Totdat mijn coach van UWV mijn cv deelde met haar collega’s van het WerkgeversServicepunt AV Regio (WSP) in Gorinchem. In augustus 2021 ben ik door een adviseur van WSP AV Regio benaderd voor een traineeship als support consultant bij Centric. Een mooie kans, en ik ben er dan ook vol voor gegaan.” Nadat de WSP-adviseur Chester bij Centric had voorgesteld ging het in een sneltreinvaart. Na twee gesprekken met een recruiter van Centric en een gesprek met de manager kreeg hij al snel te horen dat hij mocht starten met het traineeship.

Chester: ,,Ik was heel blij dat ik een baan had gevonden in mijn vakgebied! Tijdens mijn traineeship zijn mijn gezin en ik door een enorm diep dal gegaan waar ik nog steeds de littekens van draag. Mijn manager heeft mij destijds alle ruimte gegeven om hiermee om te gaan. Waar ik mijn manager nog altijd erg dankbaar voor ben. Omdat ik deze ruimte kreeg, besefte ik in wat voor een organisatie ik werk: waar de persoon centraal staat en ik er echt toe doe. Nu ruim een half jaar later doe ik mijn werk met nog steeds met heel veel plezier, word ik gewaardeerd, gezien en gehoord. Een plek die een beetje als “thuis” voelt! Ik zie een mooie en succesvolle toekomst bij Centric waarin ik mag groeien in kennis en als persoon.” 

,,Een werkplek waar ik mede dankzij de kennis en inspanning van mijn UWV- en WSP-adviseurs terecht ben gekomen”, sluit Chester af.

Lees ook in De Stad Gorinchem van deze week de special Baan Dichtbij, boordevol regionale vacatures en verhalen over bijzondere beroepen.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie