Afbeelding
Liesbeth Kaldenberg

Fortenfestival

30 augustus 2019 om 07:02 Evenementen

GORINCHEM Nederland telt meer dan 150 forten. Prachtige bouwwerken die doorgaans onderdeel waren van verdedigingslinies. Linies die de vijand tegen moesten houden door opzettelijk land onder water zetten met behulp van een ingenieus systeem van dijken en sluizen. Van zaterdag 7 tot en met zondag 15 september staan de poorten van deze forten, vestingsteden en bunkers open voor publiek. Met festivals, buitenfilms, theater, tentoonstellingen, rondleidingen en natuurlijk lekker eten op de prachtigste locaties.

Bezoek één van de vele waterliniemusea zoals Forteiland Pampus, Fort bij Vechten of Geofort. Vaar van vesting Weesp naar Fort Uitermeer voor een smakelijke fortlunch met uitzicht op rivier de Vecht. Geniet van de Botanische Tuinen en vlinderkas op Fort bij Hoofddijk.

In Gorinchem droom je weg bij de mooiste liederen van Jacques Brel of swing je de pan uit met Voice of Holland winnaar Dennis van Aarssen tijdens het Lingehaven concert.

Het vestingstadje Nieuwpoort is decor voor een heuse buitenbioscoop. En de allerkleinsten kunnen naar de peuterbioscoop op Fort Werk IV in Bussum.

Op Fort de Batterijen (Nieuwegein) is beide weekenden het terras geopend, evenals op Fort bezuiden Spaarndam, waar je tevens een bootje kunt huren om te varen in de Mooie Nel en Spaarne.

Slot Loevestein staat in het teken van het vlechtersfestival en op Werk aan de Waalse Wetering kan je terecht voor een voor de unieke excursie "wandelen met geiten". Fort Waver-Amstel serveert een driegangendiner in fortenstijl, omlijst door live-muziek en een korte rondleiding. Funk, soul, jazz en latin vind je op Werk aan het Spoel in Culemborg tijdens Band in de Tent. V

oor Franse chansons, wijn en Franse kazen ga je naar Werk aan de Korte Uitweg. Nog een gratis muziekfestival vindt plaats op Muziekfort aan de Sint Aagtendijk. En zwaardvechten, levend stratego en talloze foodstrucks kom je tegen op Fort Kijkduin in Den Helder. Liever een mysterie ontrafelen? Kom dan naar de recent geopende cryptograaf escaperoom in Fort C te Muiden (met korting!).

Op zaterdag 14 en zondag 15 september staan excursies en rondleidingen centraal vanwege Open Monumentenweekend. Ga op pad met een gids van Staatsbosbeheer op de forten Ruigenhoek en Rijnauwen.

Stap op Fort Giessen op de trekpont over de gracht en bekijk de gerestaureerde loopgraaf. Ga naar De Kromhout Kazerne in Utrecht en bezoek Fort Vossegat. Er zijn doorlopend rondleidingen op het terrein, er rijden militaire voertuigen rond en de foto-expositie laat zien welke forten nog meer bij de Nieuwe Hollandse Waterlinie horen.

Bekijk het kruitmagazijn op Fort bij Abcoude of de kookketels, celblokken en oude munitiekamers op Fort bij Spijkerboor. Ook Fort Orten in Den Bosch en de Isabella kazerne (Vught) zijn open voor publiek. Op Fort Buitensluis zijn radiozendamateurs aanwezig die de hele dag 'in de lucht' gaan.

Wie een dag én een nacht vol avontuur wel ziet zitten, komt op 14 en 15 september naar Hellevoetsluis voor Wild op de Wallen. Slapen in een bunker op een baal stro, kamperen als een soldaat in de tijd van Napoleon, of gewoon je tentje opzetten bij een prachtig fort. Kampvuur gegarandeerd! www.forten.nl

Afbeelding
Afbeelding
advertentie
advertentie