Carnavalsoptocht 2019
Carnavalsoptocht 2019 Dries de Swart

Alaaf! Gorinchem viert carnaval

14 februari 2020 om 14:50 Evenementen

GORINCHEM Het is vijf dagen feest tijdens het Groot Gurcums Carnaval! Van vrijdag 21 februari tot en met dinsdag 25 februari is er een spetterend feestprogramma in de voormalige Nieuwe Doelen, tijdens carnaval omgedoopt tot Ut Bliekengat. Met klinkende namen als Tommy Netten, Henry Wessels, dj Roy Klop, maar ook Starkoo en Ronnie Ruysdael barst het feest los in 'Ut Bliekengat'!  Er is dit jaar wederom een fantastisch programma van lokale en landelijke artiesten in elkaar gezet. Het Gorcums Carnaval schakelde hierbij de hulp in van evenementenorganisator Dambé. Kaarten zijn te koop via www.gorcumscarnaval.nl. 

Dit jaar zwaait stadsprinses Flügelientje den urste, met haar rechterhand adjudant Beaudefien, vijf dagen lang de scepter over Gorinchem, ofwel Bliekenstad. Ze wordt hierbij bijgestaan door haar volledige vrouwelijk Raad van Elf:  Bridget, Karin, Lianne, Jacqueline, Irina, Colinda, Linda, Nadia, Natasja, Esmee en jeugdprinses Destiny. En natuurlijk Nar Lia. Een unieke gebeurtenis in de lange historie van het Gorcums carnaval: een stadsprinses en een volledig vrouwelijk gevolg. Er was dan ook veel belangstelling voor haar installatie op zaterdag 16 november in De Luisterpost.

Colinda, een van de leden van de raad van Elf èn secretaris van Stichting Gorcums Carnaval, heeft er in ieder geval zin in. Wat voor haar het hoogtepunt is tijdens de vijfdaagse carnavalsweek? ,,De optocht is natuurlijk enorm leuk. Het is ook geweldig dat de optocht weer groter is dan voorgaande jaren. Daar kijk ik erg naar uit. Maar de avonden vind ik ook altijd erg gezellig. Elke avond is wat mij betreft wel een hoogtepunt", vertelt ze lachend. De optocht in Bliekenstad is de enige in de wijde omtrek, zoals hier is te lezen.

CARNAVALSKRANT Er is dit jaar weer een vijfdaags programma in elkaar gezet met grote namen, maar ook met lokale entertainers. De aftrap van het vijfdaagse feest werd zaterdag 15 februari gegeven. De eerste editie van de enige echte carnavalskrant van Gorinchem, de Bliekenstad Courant, werd uitgereikt aan wethouder Ro van Doesburg. De overhandiging van de carnavalskrant vond plaats in Pub 10 (voorheen Old Dutch) aan de Kortendijk in Gorinchem. 

In de dagen daarna zitten de carnavalsvierders overigens niet stil. Voordat het feest losbarst op vrijdag, worden er hier en daar al kleine feestjes gevierd. ,,We hebben natuurlijk onze voorgloei-avonden, maar in de week voor carnaval brengen we ook een bezoek aan verzorgingstehuizen en aan een school", vertelt Colinda die als Lid van de raad van Elf precies weet wat er op het programma staat. ,,We gaan langs bij De Schutse en bij Steijndeld. De mensen genieten er echt van. We zijn er een half uurtje en natuurlijk ontbreekt een polonaise niet tijdens onze bezoekjes." De stadsprinses en haar gevolg brengt donderdag ook een bezoek aan basisschool De Mariëngaarde om daar carnaval te vieren. 

OVERHANDIGING SLEUTEL Op vrijdag 21 februari gaat het feest echt los. Als elk jaar begint het Gorcums Carnaval met en Mindervalidebal in (voorheen) De Nieuwe Doelen. Tijdens het Mindervalidebal overhandigt de burgemeester tevens de sleutel van de stad aan stadsprinses Flugelientje. Deze avond zorgen DJ Bert Burgers, Louis Verheul, Youri Smits en huisband De Valse Noten voor een passend begin van de leukste vijf dagen van het jaar.  Kaarten zijn deze avond niet nodig; de entree is gratis.  

Zaterdag 22 februari  is het de dag van de carnavalsoptocht. De optocht vertrekt om 13.11 uur vanaf de Schelluinsestraat. De gezellige carnavalskaravaan rijdt vervolgens door de binnenstadse Bliekenstad. Het defilé vindt tussen 14.30 uur en 15.11 uur plaats op de Grote Markt. Ut Bliekengat is vanaf 14.11 uur geopend voor alle carnavalvierders van Gorinchem en omstreken. 's Avonds vanaf 20.11 uur is het Alaaf & Kicking avond. DJ Roy Klop belooft de zaal helemaal op zijn kop te gaan zetten en hij wordt hierbij geholpen door Starkoo. ,,We gaan alle kanten op, behalve de goeie", aldus DJ Roy Klop.

Het Sokophoudersbal vindt zondag 23 februari plaats in Ut Bliekengat. Vanaf 20.11 uur tot 1.11 uur zorgen diverse artiesten voor een geweldig feest. Het feestduo van Gorinchem en omstreken, Tommy Netten en Henry Wessels, zet Ut Bliekengat op zijn kop. Van Hollandse feestnummers tot een nummer met een lach en een traan. Niks gaat dit duo uit de weg. Zij worden deze avond bijgestaan door Kaaigezellig. Het kan niet anders dan een feest worden. Maar in de middag is er op zondag 23 februari ook al genoeg te doen. Vanaf 14.11 uur vind het kindercarnaval, ofwel het Snottepinnekesbal plaats. Onder andere DJ Berry zorgt voor de beste muziek om de polonaise op te lopen.

KONING VAN DE POLONAISE Maandagmiddag is het tijd voor 11 x 11 (11 ludieke spelletjes van 11 minuten) met DJ Bert. De presentatie van deze middag is in handen van Damianus. Aanvang: 14.11 uur. De maandagavond is echt een feestavond voor iedereen. Met optredens van DJ Damian, de koning van de polonaise: Ronnie Ruysdael en feestband Choice. Aanvang: 20.11 uur. Dinsdag 25 februari is het feest weer voorbij. De traditionele ontmanteling en sleutelteruggave vindt plaats vanaf 20.11 uur in De Luisterpost. En het Gorcums carnaval zou het Gorcums carnaval niet zijn als daar ook niet gewoon weer een keigezellig feest van wordt gemaakt. Aan DJ Bert zal het in ieder geval niet liggen. 

De kaartverkoop voor het Gorcums Carnaval verloopt goed. ,,Er zijn nu al meer kaarten verkocht dan vorig jaar rond deze tijd. Dus dat belooft wat", vertelt Colinda. Met name de passe partout-kaarten vinden gretig aftrek. ,,Die gaan echt als een speer."

Voor meer informatie over het programma en de kaartverkoop: www.gorcumscarnaval.nl en de Bliekenstad Courant die deze week samen met De Stad Gorinchem wordt bezorgd. 

advertentie
advertentie