Het podium van het Fortes Festival
Het podium van het Fortes Festival Fortes lyceum

Fortes Festival aan de Dalemsedijk moet echt stadsfeest worden

Evenementen

GORINCHEM Het Fortes Festival is terug, en hoe! Na twee festivalvrije zomers vanwege de coronapandemie is het op vrijdag 3 en zaterdag 4 juni eindelijk weer tijd om kunst en cultuur te vieren met theater, film, live muziek, dans, animatie, literatuur, expositie, DJ’s en sport. Het ‘Jongerenpodium aan de Dijk’ is het ultieme Gorcumse festival voor en door jongeren. Geniet op een prachtig festivalterrein van al het jong talent uit de regio. Een echt stadsfeest met dit jaar voor het eerst de entree vanaf de Dalemsedijk.

Na twee bijzondere jaren en zelfs een online editie van het festival, besloot de organisatie van Fortes Festival het hart van het evenement te verplaatsen. ,,De nieuwe ingang vanaf de dijk geeft de bezoeker direct een festivalgevoel”, vertelt Wim Langens, directeur van het Fortes Lyceum. ,,Je loopt vanuit de T-splitsing Dalemsedijk-Vestingweg naar beneden, de brug over naar het grote sportveld waar je het festivalterrein al kunt zien. We hebben de brug samen met de avondvierdaagse gerealiseerd. Ook de start en de finish van de avondvierdaagse op 21 t/m 24 juni gaat plaatsvinden op ons sportveld.” Vorige zomer was het Fortes Festival gekoppeld aan het 150 jarig bestaan van de school, maar vanwege de corona pandemie moest het uitgesteld worden. 

Zo is de populaire bungee-trampoline terug, hebben we een echte opgooi-zweefmolen en een skate-ramp inclusief workshops

PHOTOBOOTH Het festivalhart verplaatsen naar de achterkant van het schoolgebouw zal ook de geluidsoverlast voor de wijk doen afnemen volgens Markus de Bruin (logistiek). ,,Dit heeft uiteraard ook te maken met de nieuwe sport-/turnhal op onze locatie. Turnvereniging OKK gaat daar uitpakken tijdens het festival. De deuren van de Forteshal gaan open, zodat zij kunnen laten zien hoeveel jong talent ze in huis hebben.” Ook dit jaar staat het terrein vol met theaterwagens, muziekpodia en foodtrucks. ,,Daarnaast zijn er weer toffe activiteiten, zo is de populaire bungee-trampoline terug, hebben we een echte opgooi-zweefmolen en een skate-ramp inclusief workshops. In de photobooth kan iedereen zijn bezoek aan ons festival vastleggen.” Ieder jaar zoekt de organisatie de samenwerking met scholen in de regio. Omnia College zorgt op het uitgebreide zomerterras met 18+bar voor heerlijke drankjes. ,,We hebben alles in huis om met het hele gezin twee fijne dagen te beleven!”

NIEUW TALENT Het programma is zo goed als rond en wordt eind mei bekendgemaakt. Programmeur Annemarie van Esch vertelt: ,,We zien oude bekenden terugkomen maar er is ook veel nieuw talent. De bands van de HMD (Codarts, havo voor muziek en dans) komen optreden en ook DJ Creeps is terug met een nieuwe set. In de theater- muziek- en cabaretwagens mogen de afstudeerders van de Koningstheateracademie hun try-out spelen en staan de leerlingen van het Fortes Lyceum en het Gymnasium Camphusianum voor het eerst op de planken met hun muziek. Via Instagram en Facebook (@fortesfestival) kun je op de hoogte blijven van onze line-up en het programma.”


GRATIS TOEGANKELIJK ,,We realiseren een veilige cultureel-kunstzinnige ontmoetingsplek”, zegt Rianne Viveen (PR en financiën). ,,Een fysiek festival waar iedereen kan genieten van jong talent in theater en cabaret, kan luisteren naar heerlijke muziek onder het genot van een hapje en een drankje. Het is toch fantastisch dat Gorcum een gratis toegankelijk festival heeft waar jong talent zich voor het eerst echt aan het grote publiek kan presenteren. Grote dank aan onze vele sponsoren, de tientallen vrijwilligers, en alle collega-scholen die deelnemen.Afbeelding
Theater is onderdeel van het festival
Het festivalterrein achter de school
Heerlijk relaxen tijdens een eerer Fortesfestival
advertentie