Opname van 2019, toen er nog wel gewoon horeca op de ijsbaan van het Winterfestijn
Opname van 2019, toen er nog wel gewoon horeca op de ijsbaan van het Winterfestijn Studio Ziezo

Geen horeca op Winterfestijn-ijsbaan wegens gedoe rond vergunningen

9 december 2022 om 14:31 Evenementen

GORINCHEM De organisatie van het 15e Nettorama Gorcums Winterfestijn kampt met een flinke tegenslag. Terwijl de opbouw van de ijsbaan al in volle gang is, heeft de horeca-exploitant zich vanwege ‘gedoe’ rond de vergunning teruggetrokken. Er is dus geen horeca zelf aanwezig op de ijsbaan. Wel kunnen bezoekers terecht bij de horeca rond de baan voor een drankje of versnapering. Deze mogen ook genuttigd worden op de ijsbaan.

De gemeente Gorinchem geeft aan dat er voor het Winterfestijn van 16 december tot en met 8 januari een vergunningprocedure loopt voor een evenementenvergunning. Daarnaast zijn twee artikel 35-Ontheffingen aangevraagd om zo gedurende 3 weken alcohol te schenken in de tijdelijke bar. De gemeente stelt nu dat er geen twee ontheffingen verleend kunnen worden voor één evenement. En dat als er een ontheffing wordt verleend deze voor maximaal 12 aaneengesloten dagen verleend kan worden.

NUL OP REKEST

De organisatie van het Winterfestijn en de aanvrager van de ontheffing hebben de gemeente gevraagd of ze hiervoor geen oplossing heeft. Temeer daar in 2019 wél twee ontheffingen zijn verleend. Maar de gemeente geeft nul op rekest.

De organisatie van het Winterfestijn voelt zich stevig gedupeerd door de gang van zaken, vooral ook omdat het zo vlak voor het evenement gebeurt. ,,We hebben na veertien Winterfestijn-edities geen horeca op de ijsbaan en dat is vervelend, met name voor de bezoekers. Een alternatief lijkt er ook niet te zijn”, aldus een woordvoerder van het 15e Nettorama Gorcums Winterfestijn.

REACTIE GEMEENTE Een woordvoerder van de gemeente Gorinchem laat weten dat op basis van landelijke wetgeving (Alcoholwet) het alleen  is toegestaan om een artikel 35 ontheffing te verlenen voor een gelegenheid van zeer tijdelijke aard zoals een evenement en uitsluitend voor een aaneengesloten periode van ten hoogste twaalf dagen. ,,Uit vaste jurisprudentie blijkt dat hierop geen uitzonderingen mogelijk zijn en het niet mogelijk is om lokaal af te wijken van landelijke wetgeving. Het is ook niet mogelijk om meerdere ontheffingen te verlenen om zodoende de in de wet gestelde 12 aaneengesloten dagen te verruimen”, zo stelt de gemeente Gorinchem. Het schenken van non alcoholische dranken blijft toegestaan.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie