Piet Vink op de Varkenmarkt, waar de Santarun start.
Piet Vink op de Varkenmarkt, waar de Santarun start. Eline Lohman

Na Sintintocht het volgende topevenement in Gorinchem: de Santa Run! Kerstpakken veroveren stad

19 november 2023 om 18:28 Evenementen

GORINCHEM De fantastische Sintintocht in Gorinchem is nog maar net achter de rug of we denken alweer aan het volgende Gorcumse topevenement. Op zaterdag 16 december lopen en rennen weer zo’n duizend kerstmannen en -vrouwen door de binnenstad van Gorinchem. Dat is tijdens de Rotary Santa Run, die vanaf de Varkenmarkt start. De in rood-wit gestoken deelnemers halen hiermee geld op voor het goede doel.


door Eline Lohman

Het is een vertrouwd concept: duizend kerstmannen- en vrouwen, inclusief kinderen, trekken vanaf 14.30 uur in kerstpakken door de stad heen voor een route van zo’n drie kilometer, vanaf de Varkenmarkt. Het concept is in meer dan 50 steden in Nederland uitgerold. In 2008 was het Rotary Gorinchem die de eerste Santa Run organiseerde en zij doet dit nog steeds. 

De sfeer is het leuke van de Rotary Santa Run, zegt Piet Vink van Rotary Gorinchem. ,,Het hele lint van kerstmannen en -vrouwen trekt door Gorinchem heen, over de stadswallen. Het evenement is voor jong en oud en het maakt niet uit of je nu snel bent of langzaam. Rolstoelers, 65 plussers, kinderen: iedereen kan meedoen.” 

MEERDERE GOEDE DOELEN

De opbrengst van de Rotary Santa Run Gorinchem wordt verdeeld over meerdere goede doelen: de Nierstichting en het Odensehuis Gorinchem. Plus de sportverenigingen die de meeste leden laten meedoen. Vorig jaar is in totaal ruim dertigduizend euro opgehaald. Piet merkt dat verenigingen altijd staan te trappelen om mee te doen. ,,Ze vinden het leuk om met elkaar te lopen of rennen en het is natuurlijk mooi dat ze kans maken op een bijdrage voor de clubkas.”

Hele gezinnen doen zelfs mee. Voor ouderen is het ook mooi

Piet heeft er al zin in. ,,Alleen al de warming-up om 14.30 uur is altijd zo leuk om te zien! Al die mensen in kerstpakken die dansen en bewegen op muziek. Veel mensen geven aan dat ze er al zin in hebben. Er zijn altijd aardig wat mensen die elk jaar meedoen. Hele gezinnen doen zelfs mee. Voor ouderen is het ook mooi. Zij hebben dan een leuke dag tussen al die in kerstpak verklede mensen. We hebben een heel grote voorraad van de pakken ingekocht, met het oog op de duurzaamheid. Er komen dit jaar voor het eerst speciale containers te staan om pakken in te verzamelen, zodat ze kunnen worden gerecycled.”

Dit keer kunnen deelnemers een nog groter feestje verwachten dan anders. Waar bij eerdere edities de kerstmannen en -vrouwen redelijk snel na afloop weer weggingen, kunnen ze nu naar hartenlust blijven hangen. Voor een hapje, een drankje en het genieten van muziek.

 Piet: ,,We willen na afloop - wanneer ook de cheque uitgereikt wordt aan de winnende verenigingen - het feestje verlengen. Wij doen dit in samenwerking met de horeca op het plein. Het is heel gezellig dat iedereen in zo’n pak loopt na afloop, dat verhoogt de kerstsfeer. We hebben dit jaar één Sint in Gorinchem, maar ook duizend kerstmannen en -vrouwen!” 

Inschrijven kan via gorinchem.rotarysantarun.nl of bij de eigen vereniging. Een pak kost tien euro en kan vanaf woensdag 6 december opgehaald worden bij diverse afgiftepunten in de binnenstad.

Win een kerstmanpak!
Stad Gorinchem mag 5 kerstmanpakken met een deelnamebewijs weggeven. Wil je zo’n pak winnen, geef dan het goede antwoord op de vraag: hoeveel kostte een pak in 2022? Mail je antwoord naar stad.gorinchem@bdu.nl. De winnaars staan in de krant van 28 november.


De Santa Run was weer een groot feest!
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie