Afbeelding
Beeld uit de film Adam, een van de films van Cineart.

'Focus op films die raken en verbinden'

10 maart 2020 om 16:49 Film

GORINCHEM Het Internationaal Film Festival Gorinchem (IFFG) haalt van 16 tot en met 19 april alweer voor de vierde keer de wereld naar Gorinchem. In deze krant blikken we tot aan het festival vooruit met betrokken filmliefhebbers. Deze week: Anne van der Pol, werkzaam bij filmdistributeur Cinéart.

Wat een distributeur doet? Kort gezegd het kopen van rechten van films om deze vervolgens in bioscopen en op filmfestivals te laten zien. Maar hoe gaat een distributeur daarbij te werk? ,,Er zijn verschillende manieren. Veel van onze films worden al gekocht op scenario. We lezen scripts, weten wie de regisseur is, kennen een deel van de cast, weten wat ongeveer het budget is en als we enthousiast zijn, kopen we de rechten. Maar er zijn ook films die we eerst zien en daarna pas kopen." Dat Cinéart een oogje voor goede films heeft, blijkt wel: sinds de oprichting (in 1975 door Eline Dubois in Brussel, red.) hebben Cinéart-films 19 Gouden Palmen, 15 Oscars voor Beste Film (4 voor Beste Film en 11 voor Beste Buitenlandse Film) en vele andere prijzen in de wacht gesleept.

Jullie motto is 'Eyes Wide Open'. Op wat voor films richten jullie je?

,,De focus van Cinéart ligt op het uitbrengen van films die raken, verbinden en een blijvende betekenis bieden. We proberen een zo breed mogelijk aanbod van films te brengen: films die wij bijzonder en belangrijk vinden. We proberen ook makers van dat soort films aan ons te binden en nieuwe makers te ontdekken."

Waarom dit soort films?

We hopen op die manier een grotere diversiteit aan films in de filmtheaters en bioscopen te brengen. Films van bijzondere 'auteurs' uit alle delen van de wereld die de weg naar een (hopelijk) groot publiek zullen vinden. Het is leuk dat een aantal van onze films heel goed bij het Internationaal Film Festival Gorinchem passen."

Welke films kunnen de bezoekers van het IFFG verwachten?

,,We leveren al vanaf de eerste editie films aan het IFFG. In het verleden heeft bijvoorbeeld Zagros gedraaid met daarna een interview met regisseur Sahim Omar Kalifa. Dit jaar draaien Adam, Atlantique, Ema en Un Fils. De films hebben ook op andere festivals gedraaid, maar ieder filmfestival heeft echt zijn eigen dynamiek. Op het ene festival kan de ene film heel erg gewaardeerd worden, op de andere weer een heel andere. Het is voor ons ook heel bijzonder en leuk om te zien hoe een publiek reageert op een bepaalde film. Als je zelf een film bijzonder vindt en je ziet ook dat het publiek ontroerd op geïnspireerd raakt, is dat heel mooi."

advertentie
advertentie