Afbeelding
Tim Hartman

'Dit filmfestival heeft impact op mensen'

3 maart 2020 om 11:51 Film

GORINCHEM Het Internationaal Film Festival Gorinchem (IFFG) haalt van 16 tot en met 19 april alweer voor de vierde keer de wereld naar Gorinchem. In deze krant blikken we tot aan het festival vooruit met betrokken filmliefhebbers. Deze week: Mika de Vrij (21).

Ze studeert communicatie aan de Fontys Hoogeschool in Tilburg, is woonachtig in Den Bosch, maar is sinds dit jaar toch nauw betrokken bij het IFFG. Hoe dat kan? ,,Voor mijn afstudeerstage wilde ik iets doen met andere culturen en iets met film, want ik houd al heel lang van film. Ik zocht naar filmfestivals in Nederland en kwam in Gorinchem uit", verklaart Mika, die verantwoordelijk is door de audiovisuele communicatie van het IFFG.

Zo gezegd, zo gedaan, maar er zijn toch wel meer filmfestivals in Nederland?
,,Het IFFG sprong eruit qua huisstijl en website. Bovendien is het een relatief jong festival waarbij de missie me aansprak. Vooral de verbindende factor van een filmfestival buiten de Randstad sprak me aan. Ik heb het gevoel dat dit filmfestival veel impact heeft op mensen. Dat zie je ook aan de mensen die naar de specials (de verschillende activiteiten door het jaar heen, red.) komen. Dat is erg veelbelovend."

Waarom spreekt die verbindende factor je zo aan?
,,Ik ben voor school naar Bulgarije geweest en daar heb ik ook een andere cultuur leren kennen. Sindsdien verdiep ik me meer in andere culturen. Ik ging eigenlijk nooit naar wereldcinema en keek altijd vooral de populaire Amerikaanse films, maar wereldcinema is juist zó interessant."

Wat is voor jou de grootste uitdaging met het IFFG?
,,Ik wil onderzoeken hoe we mensen van buiten de regio naar Gorinchem kunnen halen. Het IFFG is in Gorinchem inmiddels wel bekend, maar hoe zorgen we ervoor dat mensen naar Gorinchem komen? Daarnaast wil ik nog verder kennis maken met de filmwereld. Ik had eerlijk gezegd niet echt een idee wat erbij komt kijken om zo'n filmfestival te organiseren, maar het is heel mooi om te zien hoe iedereen, vaak op vrijwillige basis, zo hard werkt voor zo'n initiatief. Dat vind ik knap. Ik ben benieuwd hoe het zal zijn als straks al het voorbereidende werk bij elkaar komt."

Ben jij ook benieuwd naar het programma van het IFFG 2020? Houd de Facebookpagina 'IFFG Internationaal Film Festival Gorinchem' nauwlettend in de gaten voor de meest recente informatie.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie