De expositie is te zien tot maart 2025
De expositie is te zien tot maart 2025 Joost van der Velden

Tentoonstelling ‘Tegenpolen’ op slot Loevestein doorbreekt wij-zij denken

30 maart 2024 om 09:30 Historie

REGIO  Polarisatie is geen nieuwe fenomeen. Dat blijkt uit de woensdag geopende tentoonstelling ‘Tegenpolen | Verschillend verbonden’. Slot Loevestein ontwikkelde deze in samenwerking met het Humanistisch Verbond. De heftige tegenstellingen in de 17e eeuw, die bijna tot een burgeroorlog leidden, worden afgezet tegen de polarisatie anno nu. 

De tentoonstelling laat niet alleen zien wat polarisatie is en wat de gevolgen zijn, maar besteedt ook veel aandacht aan hoe het patroon van wij-zij denken doorbroken kan worden. Tijdens de geslaagde opening werd het publiek dan ook op meerdere manieren verrast én uitgedaagd om te kijken welke rol ze zelf spelen. Met rake woorden over de waarheid, vrijheid, verschil en verbondenheid, werd de tentoonstelling ‘Tegenpolen’ ijzersterk geopend door dichter en spoken word artist Derek Otten. Zijn optreden werd met veel enthousiasme ontvangen. Hij schreef speciaal voor de tentoonstelling de audiotour “Er was eens … en oneens”. Bezoekers van het slot kunnen deze audiotour zelf ervaren.

MARK RUTTE

Met een persoonlijke videoboodschap feliciteerde demissionair minister-president Mark Rutte de organisatie en onderstreepte hij het belang van begrip voor polarisatie in Nederland. Wat hem betreft is er geen betere plek dan Slot Loevestein om een tentoonstelling over polarisatie te organiseren.  Slot Loevestein is een plek die symbool staat voor de strijd voor vrijheid, rechtvaardigheid en democratie. Een plek waar we kunnen leren van het verleden om beter om te gaan met hedendaagse uitdagingen. 

MACHTSSPEL

Polarisatie lijkt een fenomeen van deze tijd. Of het nu om zwarte Piet, vaccineren, Israël-Palestina of het klimaat gaat, het lijkt of standpunten zich steeds meer verharden. Maar dat is niet nieuw. In de 17e eeuw staan in Nederland twee groepen als tegenpolen lijnrecht tegenover elkaar. Hun meningsverschil over politiek en religie leidt tot een politiek machtsspel, publieke onthoofding en levenslange gevangenisstraffen. Mensen zien elkaar niet meer als medemens, maar alleen nog maar als de vijand. Politieke tegenstanders worden opgesloten op Slot Loevestein. 

VERHALEN

Deze tentoonstelling belicht het onstaan van polarisatie en de mogelijke gevolgen ervan. Welke lessen kunnen we halen uit de geschiedenis? Wanneer gaat het hebben van verschillende meningen over in vijandig wij-zij denken? En hoe haal je de angel uit de polarisatie? De tentoonstelling probeert daar een antwoord op te geven door het verleden en het heden met elkaar te verbinden. Bezoekers worden uitgedaagd na te denken over hun eigen standpunten en hoe deze zijn gevormd. De tentoonstelling toont aan dat verhalen verschillende kanten hebben en benadrukt het belang van begrip hebben voor elkaar en in gesprek blijven met elkaar. Het actuele onderdeel wordt verteld door het Humanistisch Verbond.

MUSEUMWEEK

‘Tegenpolen’ is dagelijks te bezoeken. De tentoonstelling is met boeiende en relevante verhalen speciaal ontwikkeld voor een breed publiek. Met een kinderlijn, inclusief spellen en activiteiten, is het een aanrader voor jong en oud. Naast de tentoonstelling worden er diverse activiteiten georganiseerd, waaronder lezingen, filmvertoningen, workshops en educatieve programma’s voor scholen.  Tijdens de museumweek is er van dinsdag 2 tot en met vrijdag 5 april twee keer per dag een rondleiding. Deze is gratis bij een geldig toegangsbewijs. Tijdens de rondleiding krijg je een verdieping op de inhoud en meer informatie over de motivatie om deze tentoonstelling te maken. 

Plan snel je bezoek op www.slotloevestein.nl


Derek Otten maakte de podcast Er was eens...., oneens
advertentie
advertentie