Afbeelding
Stichting de Linie-Crossers

75 jaar Linie-Crossers herdacht

Historie

SLIEDRECHT 75 jaar geleden in november 1944 werd de eerste oversteek gemaakt van Sliedrecht, toen nog bezet door de Duitsers, naar Drimmelen, het reeds bevrijde Brabant, door Co Bakker en Bertus van Gool. Het doel van de oversteek was het opzetten van een inlichtingen stroom tussen Rotterdam in bezet gebied en de geallieerden in Eindhoven in bevrijd gebied. De overtocht leek succesvol, maar op de terugweg stuiten de mannen op de aanwezigheid van Duitse soldaten op de route. Om de geallieerden daarover te informeren is Co Bakker teruggegaan naar Drimmelen en is het Bertus van Gool na een helse tocht van twee dagen gelukt om terug in Sliedrecht te komen.

Een tweede poging voor het tot stand brengen van een verbinding, werd gedaan vanuit Sliedrecht naar Lage Zwaluwe en dit keer met succes. De crossline tussen bezet en bevrijd gebied was een feit. Een groep van 21 mannen heeft tussen november 1944 en mei 1945 minstens 374 keer de frontlinie doorkruist voor het overbrengen van militaire berichten, medicijnen, vluchtelingen, wapens, voedsel etc.

Geen van de Linie-Crossers is nog in leven. Twee Linie-Crossers werden gearresteerd en eindigden voor het vuurpeloton, vijf dagen voor het einde van de oorlog. In 2015 overleed de laatste van deze 21 mannen. Stichting Linie-Crossers Sliedrecht houdt de herinnering aan deze oorlogshelden graag in leven door jaarlijks met de Sliedrechtse scholen de activiteiten van de crossers te gedenken bij het monument dat geplaatst is aan het Albrechtplein in Sliedrecht. Dit jaar, 75 jaar later, wordt er een speciale herdenkingsdag georganiseerd waarbij er stilgestaan wordt bij de heldendaden van de Linie-Crossers.

De Linie-Crossers gebruikten een netwerk van 'safehouses' dat bestond uit boerderijen, kroegen en woonhuizen. Een van de belangrijkste gebouwen was het woonhuis waar familie van Gool woonde, 'De Wilgenhorst' in Sliedrecht (Molendijk 16). Door de ligging, op steenworp afstand van de Merwede, en de ruime kelder, was dit pand ideaal gesitueerd om te dienen als begin- en eindpunt van de crossline Sliedrecht-Lage Zwaluwe v.v. Gedurende de laatste maanden van de Tweede Wereld Oorlog was het dan ook een komen en gaan van koeriersters en verzetsmensen die van de crossline gebruik moesten maken. Dit gebouw zal dan ook een grote rol spelen tijdens de herdenkingsdag. In de afgelopen periode is er in de kelder van De Wilgenhorst gewerkt aan een herdenkingsruimte. In deze kelder is een gedeelte van de Biesbosch in scene gezet én worden afbeeldingen en bezittingen van de 21 Linie-Crossers tentoongesteld. De opening van deze herdenkingsruimte zal een onderdeel zijn van de herdenkingsdag op 16 november.

Op zaterdag 16 november verzamelen nabestaanden, oud commando's, en andere betrokkenen zich in het Oude Raadhuis in Sliedrecht waar gesproken wordt over het boek dat medio 2020 gepubliceerd zal gaan worden. Historicus Jelle Simons zal aanwezig zijn om de genodigden van informatie te voorzien betreft het boek dat hij op dit moment aan het schrijven is en een lezing geven over de Linie-Crossers. Na deze bijeenkomst zullen de genodigden te zich verplaatsen naar het Albrechtplein in Sliedrecht. Deze optocht zal voorafgegaan worden door een korps doedelzakblazers en een aantal oude legervoertuigen. Geïnteresseerden kunnen aansluiten bij de optocht. Bij het Albrechtplein staat het monument ter nagedachtenis aan de Linie-Crossers en hier zal een kranslegging gedaan worden en een moment van stilte zijn. Vervolgens verplaatst de optocht zich via de Adriaan Volkerssingel, Merwestraat en Kerkbuurt naar de Molendijk waar de herdenkingsruimte in de Wilgenhorst officieel geopend zal worden en als de weersomstandigheden het toelaten een spectaculaire 'fly-by' gehouden wordt door oude vliegtuigen. Een gedenkwaardige dag voor de nabestaanden en betrokkenen.

[Programma zaterdag 16 november]

14.00 : Vertrek optocht vanaf het Oude Raadhuis Sliedrecht

14.15 : Ceremonie Albrechtplein, monument Linie-Crossers

14.45 – 15.30: Verplaatsing optocht van Albrechtplein naar De Wilgenhorst (Molendijk 16)

15.45 : Onthulling en opening herdenkingsruimte Linie-Crossers

Afbeelding
Afbeelding
advertentie