Afbeelding
Ed Biesta

Vliegeniersmuseum Vuren wint Gouden Gelderse Roos

18 november 2019 om 14:38 Historie

NIJMEGEN / VUREN Op 15 november vond tijdens de Gelderse Landdag in Theater De Lindenberg in Nijmegen de prijsuitreiking plaats van de Gouden Gelderse Roos Erfgoedprijs. Er waren twee winnaars: Sky of Hope WO2 & Vliegeniersmuseum won de juryprijs. Vischafslag Harderwijk nam de publieksprijs in ontvangst.

De jury, bestaande uit gedeputeerde Peter Drenth, Peter Deurloo, Ella Kok-Majewska, Patrick Timmermans en Marc Wingens, koos als prijswinnaar Sky of Hope WO2 & Vliegeniersmuseum. ,,Bijzonder en ontroerend project, vooral door het betrekken van de nog levenden en nabestaanden uit diverse landen. De luchtoorlog is nog niet eerder op deze wijze in kaart gebracht. Door de orale geschiedenis toe te voegen aan de materiële resten, wordt een breed verhaal toegankelijk gemaakt voor internationaal publiek. Goede samenwerkingspartners uit diverse hoeken. Sky of hope heeft in korte tijd erg veel voor elkaar gekregen en er zijn nog genoeg uitbreidingsmogelijkheden", aldus de jury.

Voor de Publieksprijs zijn totaal 5156 stemmen uitgebracht. Maar liefst 789 stemmen gingen naar Vischafslag Harderwijk. Natuurpark Kronenkamp was met 661 stemmen een goede tweede en Grote Werken - de historie van Maas en Waal komt tot leven - sleepte met 398 stemmen de derde prijs in de wacht.

Muzikant Marieke van Ruitenbeek onthulde de prijswinnaars met een speciaal geschreven lied en gedeputeerde Jan van der Meer reikte de prijzen uit. Beide prijzen bestaan uit een geldbedrag van €1000 en een fysieke prijs, een Gouden Gelderse Roos die de winnaar mag behouden en uitdragen.

Erfgoed Gelderland staat voor Samen Verleden Toekomst Geven. Om dit kracht bij te zetten stelde Erfgoed Gelderland in 2017 een tweejaarlijkse erfgoedprijs in: de Gouden Gelderse Roos. Het doel van de prijs is een podium bieden voor inspirerende erfgoedprojecten met betrekking tot de geschiedenis van Gelderland.

De Gelderse Landdag is een dag voor iedereen die zich bezighoudt met de geschiedenis van Gelderland en bedoeld om een zeer brede groep historisch geïnteresseerden met elkaar in contact te brengen. De Gelderse Landdag is een gezamenlijk project van Erfgoed Gelderland en de Radboud Universiteit (Leerstoel Gelderse Geschiedenis) en wordt mede mogelijk gemaakt door de gemeente Nijmegen, de Provincie Gelderland en het RadboudFonds

advertentie
advertentie