Afbeelding
Stichting Stoomsleepboot Jan de Sterke

Stoomsleepboot Jan de Sterke uit Gorinchem in restauratie; dringend vrijwilligers gezocht

24 maart 2021 om 08:10 Historie

GORINCHEM ‘Waar is jullie stoomboot gebleven?’ Dit is een vraag die Stichting Stoomsleepboot Jan de Sterke uit Gorinchem de laatste tijd regelmatig gesteld is. De markante stoomboot Jan de Sterke (maar wel de kleinste uit de vloot stoomschepen in Nederland) heeft Gorinchem als thuishaven en ligt in de wintermaanden altijd in de Lingehaven, naast de sluis. In de overige maanden heeft de boot een vaste ligplaats aan de Linge, onder de molen aan de Ondervloed. 

Begin 2020 zag het jaar er nog rooskleurig uit voor de Jan de Sterke. ,,We waren voor een flink aantal maritieme evenementen geboekt en dankzij een succesvolle crowdfundingsactie konden we weer kolen kopen om te kunnen varen. Totdat corona alles platlegde....waaronder onze activiteiten”, aldus Alexandra Smink van Stichting Stoomsleepboot Jan de Sterke. ,,Nu moesten er al een tijdje dringend restauratiewerkzaamheden aan de boot worden uitgevoerd, want een boot die voor langere tijd stil komt te liggen, gaat hard achteruit. Wij konden dit als Stichting niet zelf bekostigen en daarom hebben wij vorig jaar financiële ondersteuning gevraagd aan het Prins Bernhard Cultuurfonds en het Mondriaanfonds. Na uitvoerig getoetst te zijn, hebben wij deze gelukkig ook gekregen en konden wij het negatieve coronajaar ombouwen tot iets positiefs. De boot wordt nu gerestaureerd en ligt al een aantal maanden bij Scheepswerf Damen te Hardinxveld-Giessendam. De stoomketel is al gereviseerd door Van der Mark Ketelonderhoud uit De Lier. Andere onderdelen worden dit jaar gerestaureerd.”

OUDE TECHNIEK De verwachting is dat de boot pas in 2022 weer kan varen en hopelijk dan ook weer maritieme evenementen kan bezoeken. Het publiek is dan ook weer van harte welkom op de Jan de Sterke voor een rondvaart. ,,Tot die tijd zijn wij nog druk bezig met de restauratiewerkzaamheden op de werf. Veel werkzaamheden worden uitgevoerd door professionals, maar de vrijwilligers werken ook hard mee en houden toezicht. Omdat ons vrijwilligersbestand te klein is, zijn wij dringend op zoek naar mensen die ons team willen komen versterken. Mensen met gevoel voor (oude) techniek zijn van harte uitgenodigd om contact met ons op te nemen via: info@jandesterke.nl

Wij zoeken mensen die het leuk vinden om met oude techniek te werken, goed in teamverband kunnen werken en het leuk vinden om te klussen. Maar ook om bijvoorbeeld regelmatig de boot te soppen en onderhoud te verrichten, zoals schilderwerkzaamheden. En wanneer wij weer kunnen varen, mee willen helpen tijdens maritieme evenementen. Er is geen opleiding vereist, kennis van oude techniek is geen must, maar een pre. Bijna alles kan aan boord worden geleerd, bijvoorbeeld het specialistische werk in de machinekamer. Schippers zijn ook meer dan welkom! Voor hen geldt wel dat een groot vaarbewijs een vereiste is.” 

TOEKOMST De inmiddels 108-jarige boot wordt in de vaart gehouden door vrijwilligers, aangesloten bij de Stichting Jan de Sterke en is op evenementen in binnen- en buitenland een graag geziene gast. De vrijwilligers doen er alles aan om onze stoomsleepboot voor de toekomst te behouden.  Eerder zijn er al prachtige stoomschepen in de problemen gekomen en op de sloop terecht gekomen of zijn door verkoop naar het buitenland verdwenen. ,,Wij willen onze  historische boot ‘Jan de Sterke’ hiervoor behoeden. Daarom zijn wij erg blij dat het Prins Bernhard Cultuurfonds en het Mondriaanfonds ons steunen. Er zijn in Nederland nog maar een paar boten die op kolen varen  en dit prachtige stukje oude techniek willen wij voor de huidige, maar zeker ook voor de toekomstige generaties veilig stellen.” 

1913 De Stoomsleepboot Jan de Sterke werd in 1913 gebouwd te ‘s- Gravenhage en vaart nog met een originele, 2-cilinder stoommachine. De stoom die deze machine gebruikt, wordt geleverd door de stoomketel, een zogenaamde Schotse ketel. De originele ketel is vanwege de slechte staat in 1973 vervangen door de huidige stoomketel. Deze wordt kolengestookt en verwarmt daarmee ca. 2500 liter water. De stoomsleper heeft in het verleden andere namen gehad. In 1913 heette zij ‘Snel’. Vanaf 1949 “Mariëtte”en van 1977 tot 1996 heette zij ‘Hendrina II’.

Sinds begin 1995 is de Hendrina II in eigendom bij de Gorcumse Stoomboot Stichting ‘De Compound’, die haar op 6 december 1996 de naam ‘Jan de Sterke’ gaf. Onder die naam is zij sinds 2003 geregistreerd als Varend Monument en sinds 2020 heeft zij ook de status Nationaal Monument.

Voor meer informatie: www.jandesterke.nl  of kijk op De facebookpagina.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie