Opperrabijn Jacobs plaats de hoed van de tijdens de Tweede Wereldoorlog vermoorde Herwijnse Joodse inwoner Bernard van Straten in een vitrine.
Opperrabijn Jacobs plaats de hoed van de tijdens de Tweede Wereldoorlog vermoorde Herwijnse Joodse inwoner Bernard van Straten in een vitrine. Vliegeniersmuseum

Opperrabbijn Jacobs bezoek Sky of Hope WO2- en Vliegeniersmuseum

21 juni 2021 om 15:54 Historie

VUREN Opperrabbijn Jacobs heeft het WO2- en Vliegeniersmuseum in Fort Vuren (Waaldijk 29) bezocht. Tijdens zijn bezoek heeft hij de hoed van de tijdens de Tweede Wereldoorlog vermoorde Herwijnse Joodse inwoner Bernard van Straten, in een vitrine geplaatst.

De heren Lex en Harvey van Straten, die dezelfde voorouders als de Herwijnse broers Bernard en Mozes van Straten hebben, waren bij dit bijzondere moment aanwezig. Violiste Lydi Groenewegen heeft ter nagedachtenis aan de Joodse families Van Straten een Joods lied gespeeld. Historische vereniging Den Ouden Dijk uit Herwijnen heeft de hoed van Bernard en een boek van zijn zoon Manuel aan het museum in bruikleen gegeven.

ACHTERGROND In 2013 heeft de historische vereniging Den Ouden Dijk uit Herwijnen 6 Stolpersteine gelegd bij de woningen waar de families Van Straten tijdens de oorlog hebben gewoond. Het gezin van Bernard van Straten woonde in de Molenstraat en het gezin van zijn broer Mozes woonde aan de Waaldijk; hij had daar een slagerij. Bij die Stolpersteinlegging was Opperrabbijn Jacobs destijds ook aanwezig.

HERINNERINGSROUTE De historische vereniging uit Herwijnen heeft samen met de zusterverenigingen uit Spijk/Vogelswerf en Vuren een Stichting opgericht (Eerbetoon Geallieerde Vliegeniers Lingewaal) waaronder het Sky of Hop en WOII- en Vliegeniersmuseum en een herinneringsroute vallen.

De herinneringsroute (te downloaden via beleefroute.nl of op https://egvl.nl/SOH-Route) van 52 km start bij het fort en gaat langs bijzondere locaties in de omgeving. Zoals verschillende vliegtuigcrashes maar ook de Stolpersteine in Herwijnen zijn in deze route opgenomen. Van de nabestaanden van de piloten/bemanning van de gecrashte vliegtuigen heeft het museum diverse persoonlijke items ontvangen, die te bezichtigen zijn. Ook zijn er spullen van de gebroeders Hoekstra, die actief waren in het plaatselijke verzet, alsmede persoonlijke spullen van burgerslachtoffers uit de regio in het museum te zien.

Afbeelding
Violiste Lydi Groenewegen heeft ter nagedachtenis aan de Joodse families Van Straten een Joods lied gespeeld
Afbeelding
advertentie
advertentie