De regen was af en toe spelbreker tijdens de rondleiding
De regen was af en toe spelbreker tijdens de rondleiding Hannie Visser-Kieboom

Stadsgids An Baas krijgt applaus na haar eerste rondleiding

2 augustus 2021 om 07:49 Historie

GORINCHEM Wat als rechtsgeleerde Hugo de Groot had geweten dat Slot Loevestein èn de vestingstad Gorinchem ooit Werelderfgoed zouden worden? Dan was hij toch zeker niet weggevlucht naar Parijs en hadden we het verhaal van de boekenkist misschien wel nooit gekend.

Zo maar wat mijmeringen tijdens de rondleiding door de vestingstad. Door de toekenning van het predikaat Werelderfgoed verwacht Mooi Gorinchem veel extra toeloop en besloot ze op zaterdagmorgen extra rondwandelingen op touw te zetten. Klokslag elf uur speelt het carillon – met 47 klokken - in de kerktoren ‘Vader Jacob’ en verzamelt stadsgids An Baas alle deelnemers. Leidraad voor haar rondleiding is de ontsnapping van Hugo de Groot. Met wandelaars uit Utrecht, Brabant, Hoogblokland en enkele inwoners van de stad voert de wandeling naar Buiten de Waterpoort. Dè plek waar Hugo aankwam in de boekenkist. 

ONDERBROEK Volgens overlevering zou Hugo slechts gekleed in zijn onderbroek de overtocht hebben gemaakt, een detail dat door de gids breed wordt uitgesponnen. Het maakt de rondwandeling wel spannend, want hoe wist hij dan verder te vluchten na zijn aankomst in Gorinchem? Bij het huis Matthijs Marijke wordt een tipje van de sluier opgelicht; in het pand is de kast bewaard gebleven waar Hugo zich heeft omgekleed tot metselaar. An Baas laat de foto’s zien, de kast met eigen ogen bekijken blijkt onmogelijk. Ook de glas in lood ramen van de familie Datselaar hebben een plek bij Matthijs Marijke gekregen en zijn te zien in de erker van het pand. 

GORKUMKUNDE Natuurlijk wordt het Hugo de Groot poortje op de Grote Markt bekeken, een smalle doorgang geeft een indruk hoe smal de kist met Hugo moet zijn geweest. Na nog een bezoek aan het Gasthuispoortje uit 1391 wordt een punt gezet achter de rondleiding, die iets meer dan een uur duurt. Stadsgids An Baas krijgt applaus, ze verklapt dat het haar eerste rondleiding is. ,,Ik heb eerst een cursus Gorkumkunde gedaan bij Mooi Gorinchem. Je moet wel een beetje affiniteit hebben met toerisme om het gidswerk te doen. Maar ik heb altijd in het onderwijs gewerkt en ben wel gewend om voor groepen te spreken. Liefst zou ik alles zonder papieren doen, maar dan moet ik eerst wat vaker gedaan hebben”. Ze vindt het leuk om te doen. ,,Al moet je wel de tijd in de gaten houden”. Ook de deelnemers zijn content; twee van hen gaan in elk geval in de middag een bezoek brengen aan Slot Loevestein.

Mooi Gorinchem biedt nog meer (ook langere) rondleidingen aan, meer info op Mooi Gorinchem  Wie zich echt wil verdiepen in de geschiedenis van de vesting èn daarmee de werelderfgoedstatus kan beter kiezen voor een rondleiding met een gids van de werkgroep Vesting Gorinchem. Deze zijn steeds op de laatste zondag van de maand en starten om 14.00 uur bij het Gorcums Museum. De rondleiding is gratis, aanmelden kan via hugo.ouwerkerk@vestinggorinchem.nl

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie