De jury was vooral gecharmeerde van het groene karakter van de vestingwallen
De jury was vooral gecharmeerde van het groene karakter van de vestingwallen Mooi Gorinchem

Gorinchem is de Allermooiste vestingstad van Nederland!

16 augustus 2021 om 11:35 Historie

GORINCHEM Gorinchem is door de ANWB gekozen tot de Allermooiste vestingstad van Nederland. Vorige week werd bekend dat Gorinchem in de top vijf stond. Het juryrapport bestempelt Gorinchem tot een historische stad met een moderne vibe. Authenticiteit, ruimtelijke samenhang, levendigheid en het recreatieve karakter overtuigden de jury om voor Gorinchem te kiezen

De jury koos het Zuid-Hollandse stadje uit een Top 5 waarin ook Dokkum (FR), Bourtange (GR), Hulst (ZL) en Sittard (LB) stonden. ,,Gorinchem is beeldschoon gelegen op de plek waar de Linge uitmondt in de Merwede. Schitterend bewaard gebleven zijn de wallen: een groen lint om de stad met knoeperds van kastanjes en platanen om onder te flaneren én met zicht op de ommelanden, de rivier en de vele verdedigingswerken. Die combinatie van zicht op de rivier, ring van groen en levendige binnenstad maakt Gorinchem tot een smakelijke bonbon.”, aldus de jury. Op donderdag 19 augustus zet ANWB-directeur Marga de Jager Gorinchem in het zonnetje.

Die combinatie van zicht op de rivier, ring van groen en levendige binnenstad maakt Gorinchem tot een smakelijke bonbon

VERDEDIGINGSWERKEN Na uitvoerig juryberaad – en stevige discussies – koos de jury Gorinchem als allermooiste op basis van authenticiteit, ruimtelijke samenhang, levendigheid en het recreatieve karakter. Gorinchem is gelegen op het kruispunt van Linge en de Merwede, je voelt de urgentie van een vestingstad op deze plek, zo is te lezen in het juryrapport. Aanvankelijk was dit een machtsbasis van de heren van Arkel, die de dienst uitmaakten in grote delen van het rivierengebied. Schitterend bewaard gebleven en onderhouden zijn de wallen en vele verdedigingswerken: kruitmagazijnen, het tolhuis, bolwerken, de Dalempoort, de Lingewacht, grachten, de haven, kruitmagazijnen, ‘sucht’ riolen, ravelijnen, de kazemat, twee molens, de schotbalkenloods, de Caponnière, het Arsenaal... De historie is echt onderdeel van het nu. Nieuwbouw langs de wal is mooi ingebed in de historische bebouwing en de binnenstad grossiert in de historische gebouwen (meer dan 400 rijks- en gemeentelijke monumenten!).

VESTINGDRIEHOEK Bij de ruimtelijke samenhang worden Zaltbommel en Woudrichem als de vestingdriehoek gezien als één van de mooiste onderdelen van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Met een pontje vaar je zo naar Woudrichem en Slot Loevestein, maar ook naar Fort Vuren en krijg je dus zomaar nog een vestingstadje cadeau. De levendigheid is te vinden in het wonen, leren, werken en recreeren in de vesting. Er zijn scholen, winkels, theaters, restaurants, kroegen en terrassen, een historische stad met moderne vibe. Het recreatieve karakter van de stad vind je terug in het varen, suppen, kanovaren, fietsen, wandelen, een terrasje pakken, restaurant of theater bezoeken. Het kan allemaal in de vestingstad Gorinchem.

TROTSE BURGEMEESTER Burgemeester Reinie Melissant- Briene laat weten dat ze trots is op de verkiezing tot mooiste vestingstad. ,,We zijn natuurlijk ontzettend trots op deze prijs! De vesting is onze parel, het icoon dat onze lokale samenleving verbeeldt. Oud en nieuw worden erin verbonden. Er is veel historie maar tegelijkertijd is de historische binnenstad geen museum. Het is er juist levendig en het open karakter maakt het uniek en dat koesteren we. De prijs is vooral voor onze ondernemers en inwoners. Dankzij hun gezamenlijke inspanningen ontmoeten Gorcumers en bezoekers elkaar in de vestingstad bij evenementen, culturele activiteiten of in de horeca. Er is van alles te zien en te beleven. Het openbaar gebied ziet er piekfijn uit en daar zorgen we met elkaar voor!” 

advertentie
advertentie