Expositie
Expositie "Boeiend" geopend GP-buro
met video

Veel Gorinchemse geschiedenis in expositie ‘Boeiend’ in Gorcums Museum

11 mei 2022 om 08:00 Historie

GORINCHEM In het Gorcums Museum werd zaterdagmiddag de nieuwe expositie met de titel ‘Boeiend’ geopend. De expositie schenkt – op eigentijdse wijze –  aandacht aan de herdenkingsjaren 1572 en 1672 en blikt terug op de geschiedenis van Gorinchem.

In de tentoonstelling Boeiend?! 1572 wordt het verhaal van de Martelaren van Gorcum in een bredere context geplaatst. Aan de hand van vier V’s, Verdraagzaamheid, Verbondenheid, Vrijheid en Verscheidenheid blikt de expositie terug op 1572, maar ook op andere historische en actuele gebeurtenissen uit de Gorcumse geschiedenis.

In de tentoonstelling wordt een podium geboden aan hedendaagse kunstenaars die zich laten inspireren door het thema water. Hun werk vormt een ode aan het landschap dat Gorinchem al eeuwenlang omringt.

LUDIEKE OPENING De opening van de expositie werd zaterdag op een bijzondere en ludieke manier uitgevoerd. De genodigden werden in De Nieuwe Doelen ontvangen. In de theaterzaal twistten Jacoba van Beieren, Willem van Arckel en Napoleon over feiten die zij in de geschiedenis wel of niet goed hadden gedaan.

Hierna verdeelden de aanwezigen zich in vier groepen, rood, wit en blauw. Deze groepen gingen onder leiding van Jacoba, Willem of Napoleon apart van elkaar de stad in. Hiermee trokken zij aardig wat bekijks op de drukke zaterdagmiddag.

Tijdens deze rondwandeling werden vier locaties bezocht waar het publiek werd verrast op een kunstzinnige uiting. De eerste stop was bij de In De Toren waar een duo, bestaande uit zangeres en gitarist, enige prachtige liederen ten gehore bracht. Ook werd de schuilkerk ‘In Abrahams Schoot’ aan de Kortendijk bezocht. Hier kreeg een Spoken Word-artiest het woord. Een andere vorm van kunst werd gepresenteerd in de passage Bloempotsteeg. Vier dansers van BreakSquad gaven daar een wervelende show met een wasmachine in de hoofdrol.

De rondleiding eindige in het Gorcums Museum waar men de expositie “Boeiend” kon bewonderen onder het genot van een hapje en een drankje. De expositie duurt tot en met 2 oktober 2022.


Expositie
Expositie
Expositie
advertentie
advertentie