Op de zolder van het museum is een permanente expositie over de Martelaren van Gorinchem te zien
Op de zolder van het museum is een permanente expositie over de Martelaren van Gorinchem te zien Gorcums Museum

Gorcums Museum herdenkt 1572 & 1672 met expositie ‘Boeiend’

21 april 2022 om 16:36 Historie

GORINCHEM De expositie ‘Boeiend?! 1572 & 1672’ is vanaf 22 april te zien in het Gorcums Museum. Beide historische jaren worden in 2022 herdacht in Nederland. Het museum blikt vooral terug op het verhaal uit 1572 van de Martelaren van Gorcum, maar ook op andere historische gebeurtenissen uit de Gorcumse geschiedenis. Voor de expositie over het rampjaar 1672 hebben hedendaagse kunstenaars zich laten inspireren door het thema ‘water’. 

Beide jaren zijn ook voor het verloop van de Gorcumse geschiedenis van grote betekenis geweest. Daarom staat het Gorcums Museum – op eigentijdse wijze – stil bij beide herdenkingsjaren. In de tentoonstelling Boeiend?! 1572 plaatst het Gorcums Museum het verhaal van de Martelaren van Gorcum in een bredere context. Aan de hand van 4 V’s blikken ze terug op 1572, maar ook op andere historische en actuele gebeurtenissen uit de Gorcumse geschiedenis.

WATER In de tentoonstelling Boeiend?! 1672 geeft het Gorcums Museum het podium aan hedendaagse kunstenaars die zich laten inspireren door het thema water. Hun werk vormt een ode aan het landschap dat Gorinchem al eeuwenlang omringt. Er is werk te zien van: Anna Bohneur, Frank Dekkers, Ingrid Geesink, Sjors Lammerts van Bueren, Dilara Noerlandi-Sinke, Willem den Ouden, Kees van Raaij en De Theatertroep. Ook in de regio wordt op diverse manieren aandacht besteedt aan het jaar 1672, zoals op Slot Loevestein waar eveneens een expositie rond het thema water is ingericht.

advertentie
advertentie