De familie Van Vriesland te Gorinchem
De familie Van Vriesland te Gorinchem Herinneringskamp Westerbork

Op zoek naar klasgenoten van Esther van Vriesland

Historie

[GORINCHEM] Voor een project van stichting Sanderling is Anne Schram op zoek naar informatie over leerlingen van het Joods lyceum in Rotterdam. Esther van Vriesland uit Gorinchem was een van de leerlingen van het Joods lyceum.

Nadat in 1941 de Duitse bezetter Joodse kinderen verplichtte om naar aparte scholen te gaan, moest ook Esther van Vriesland de Gorcumse HBS verlaten en dagelijks per trein naar Rotterdam om daar de lessen op het Joods lyceum in Kralingen te volgen. De gemeente Rotterdam richtte de school op, nadat Joodse leerlingen na de zomervakantie van 1941 niet meer terug mochten keren naar hun eigen school. In 1942 telde deze school zo’n 150 leerlingen uit Rotterdam en plaatsen zoals Gouda, Dordrecht, Gorinchem en Oud-Beijerland. De meesten van hen, ook Esther van Vriesland, hebben de oorlog niet overleefd. De administratie van de school, die in 1943 werd gesloten, is verloren gegaan.

Anne Schram zoekt nu de namen van de leerlingen, maar ook naar foto’s  en verdere informatie over hen, zodat hun verhaal niet vergeten wordt. De stichting Sanderling verzamelt authentieke persoonlijke verhalen. Meer informatie over het project is te vinden op www.sanderling.nl

advertentie
advertentie