De Merwedebrug in aanbouw in de Avelingen, 62 jaar geleden.
De Merwedebrug in aanbouw in de Avelingen, 62 jaar geleden. B. Vreeswijk

‘Dit was Gorinchem’: De Avelingen en Merwedebrug

7 mei 2023 om 13:29 Historie

GORINCHEM Eerder deze week deden we een oproep voor de mooiste verhalen over de verdwenen monumenten in Gorinchem. Dit naar aanleiding van het verschijnen van het boek ‘Dit was Gorinchem’ met zeventig verdwenen monumenten uit de stad. Inmiddels komen de eerste verhalen binnen, waaronder onderstaand schitterende verhaal van Bert Vreeswijk. Zijn tweede alweer, na het verhaal over de atletische inbraak in het bankgebouw.

,,Een maand geleden is mijn grote broer Joop helaas op 82-jarige leeftijd overleden. Ik heb altijd hoog opgekeken tegen hem en gelukkig heb ik de laatste jaren met hem contact gehouden. Op zijn begrafenis heb ik op verzoek van zijn kinderen een korte toespraak mogen houden, samen met mijn zus Tineke. Nu is het zoals u zult begrijpen best lastig om een toespraakje te houden om iemand een riem onder het hart te kunnen steken, dus besloten wij om zijn dochters een indruk te geven hoe hun vader zijn jeugd er uit had gezien. Nu herinnerde ik mij een avontuur dat wij samen hadden beleefd en wat mij als kleine jongen altijd is bijgebleven en waarmee ik een glimlach op de gezichten van zijn dochters en familie zag verschijnen. Dat verhaal wilde ik graag met u delen, temeer omdat het zich afspeelde op een voor Gorinchem historische plek, namelijk in de Avelingen bij de Merwedebrug. 

DE AVELINGEN

Ons gezin groeide in Gorinchem op in volksbuurt Indië/ Tweede West aan de rivier De Merwede. Eigenlijk vormde deze arbeiderswijk een dorp in een stad. Wij hebben daar een prachtige jeugd gehad en mijn grote broer Joop was een echt natuurmens, dat altijd uit was op avontuur en hij was dan ook vaak in de Avelingen-polders en grienden te vinden nabij de Merwedebrug, de plek waar nu de haven van Chipyard Damen zich bevindt.   

Joop hield van vissen en dat deed hij soms op zijn eigen wijze. Niet zoals ik met een schepnetje om stekelbaarsjes of salamander te vangen, nee dat pakte hij anders aan, maar daarover straks meer.

GEBAKKEN VIS IN WEKPOTTEN

Als Joop vis gevangen had, maakte hij die zelf schoon en ik keek dan als 8-jarig manneke vol verwondering aandachtig toe. Ons moeder bakte de vis dan en deed ze dan in wekpotten in het zuur met pepertjes. Op een dag, zo herinner ik mij nog goed, trok Joop met een kleine rugzak de Avelinge-polders weer in. Ik was aan het spelen in de wijk en kwam hem onderweg tegen en vroeg wat hij ging doen, waarop hij antwoorde dat hij ging vissen.  Ik reageerde daarop, dat hij niet eens een hengel of schepnet bij zich had, waarop hij antwoordde: ,,Die heb ik ook niet nodig.”

ENORME WATERKOLOM 

Mijn nieuwsgierigheid was daarmee gewekt en ik vroeg of ik met hem mee mocht.  Dat weigerde hij eerst, maar na lang zeuren mocht ik dan toch met hem mee. We liepen daarna richting de Merwedebrug naar een waterpoel in de uiterwaarden nabij de rivier waar veel vis in zat.  Joop wees mij bij de poel aangekomen een plek aan waar ik moest gaan zitten. Hij pakte vervolgens uit zijn rugzak een soort rol stopverf in plastic en een lange elektriciteitsdraad en een platte 6 volts batterij. Ik begreep toen nog echt niet hoe hij zo ooit vis ging vangen. Joop keek eerst naar de windrichting en liep vervolgens naar de ander kant van de waterpoel. Daar aangekomen stak hij het einde van de lange elektriciteitsdraad in de stopverfachtige rol en wierp het geheel in het water van de poel en hield de andere kant van de draad in zijn hand.         Voor ik er erg in had wat er allemaal gebeurde verbond Joop het andere uiteinde van de elektriciteitsdraad met de batterij, met als gevolg dat er een enorme waterkolom boven de waterspiegel uit spoot.

TROTS OP MIJN GROTE BROER  

Ik was met stomheid geslagen en zag alle vis die in de poel zat verdoofd boven komen drijven richting de waterkant. Joop, raapte alle vis uit het water en stopte ze in een plastic zak.  Later begreep ik pas dat Joop, door zijn duikersachtergrond bij de marine, goed bekend was met explosieve stoffen!Joop, had zo zijn streken, maar ik was wat trots op hem en hij was wel de beste visser die ik ooit gekend heb.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie