Het postkantoor op de Groenmarkt rond 1919.
Het postkantoor op de Groenmarkt rond 1919. Oud Gorcum

Dit was Gorinchem: het ‘oude postkantoor’ op de Groenmarkt

25 mei 2023 om 10:58 Historie

GORINCHEM Eerder deze maand deden we een oproep voor de mooiste verhalen over de verdwenen monumenten in Gorinchem. Dit naar aanleiding van het verschijnen van het boek ‘Dit was Gorinchem’ met zeventig verdwenen monumenten uit de stad. Dit is een van die verhalen; opgetekend uit de mond van Kees Gelderblom.

Onlangs kwam er visite langs bij Kees Gelderblom die hem vertelde hoe lekker ze gegeten hadden bij Chef Abbas in het centrum van Gorinchem. Dat bleek aanleiding te worden voor een mooie anekdote over een verdwenen monument.
Kees vroeg waar dat dan zat, Chef Abbas. Tegenover het oude postkantoor, was het antwoord. Verwarring alom – uiteindelijk kwamen ze eruit maar Kees had heel wat anders in gedachten bij ‘het oude postkantoor’: dat zat aan de Groenmarkt, waar nu de bibliotheek zit. We laten hem zelf even aan het woord:

ENORME STEEKVLAM

,,Het zal ergens tweede helft van de jaren ‘70 zijn geweest dat ik met een collega voor bouwbedrijf Van der Pijl op pad was naar één van de talloze klussen die we in de stad hebben uitgevoerd. Ineens mochten we bij de Torenstraat niet verder: de boel was afgezet en er was een lawaai van jewelste. Wat bleek: het hele oude postkantoor op de Groenmarkt stond in de brand – of nee: eigenlijk de straat daarvoor. Er waren daar werkzaamheden aan de gang en bij het grondwerk had één van de werkers een grote gasleiding lek gestoten. Men zei dat die man ook al werkend had zitten roken, maar hoe dan ook, er ontstond een enorme steekvlam. Écht enorm en niet recht omhoog, maar schuin, nét gericht op de gevel van het postkantoor. Die steekvlam maakte een bulderend geluid, als een soort straaljager en het hield ook niet meer op. Hij schroeide langs de hele gevel, zo ongeveer tot aan de dakrand. Wij konden toch niet verder, dus we hebben mooi staan kijken.

Inmiddels kwam in de verte de brandweer eraan, maar ook toen die er was, was het nog niet zomaar opgelost: je kunt zo’n steekvlam niet met wat water uitspuiten. Het heeft dus al met al wel een half uur geduurd voor ze ergens verderop een hoofdafsluiter dichtgedraaid hadden en de vlam eindelijk uit ging.

ACHTER TRALIES

Nou moet je weten, dat oude postkantoor was echt een prachtig monumentaal pand. Volgens mij zaten er als je door de deur ging in een halletje twee van die grote draaideuren en als je dan binnen kwam, dan was er een grote hal met zo’n hele rij met loketten waarvoor je in de rij kon voor postzegels of geld, allemaal dingen die je toen op het postkantoor deed. De mensen die daar werkten zaten nog niet achter glas maar achter tralies. Oh ja, en bellen ook: daar hing een telefoon waar je geld in kon gooien om te bellen, handig voor wie nog geen telefoon thuis had, of juist om naar huis te bellen.

Maar ja, die mooie gevel was dus zo beschadigd dat ze het toen gesloopt hebben. Het zal verder naar binnen ook wel verbrand zijn. De nieuwbouw is eerst lang gebruikt voor de sociale dienst en nu zit daar, op Groenmarkt 1, de bibliotheek. Wel heel jammer van dat prachtige monument, maar ja, gelukkig is het wel ook een mooie bibliotheek geworden.”

Kees Gelderblom weet over elk straatje of pandje in Gorinchem wel wat bijzonders te vertellen.
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie