Het protestgedicht op de muur van Kalkhaven 33
Het protestgedicht op de muur van Kalkhaven 33 Tom Zijlstra

Nieuw gedicht in Gorcumse Poëzieroute op de Kalkhaven

30 oktober 2023 om 11:22 Historie

GORINCHEM Op Kalkhaven 33 werd vrijdagmiddag het nieuwste gedicht van de Gorcumse Poëzieroute aan de muur bevestigd. Het is een vlammend protest tegen de sloop van het smalste huisje van de stad in 1961. Dat was toen nummer 31, op de plek waar nu een appartementengebouw staat met op de begane grond de huisartsenpraktijk.

Het pandje zag eruit als een kabouterhuisje. Hier stonden ooit meer van die huisjes, waar arme zalmvissers met vaak grote gezinnen woonden, maar dit was de kleinste. Het protestgedicht verscheen op 12 juli 1961 in het toenmalige Nieuwsblad voor Gorinchem en Omstreken, ondertekend door ene G. Het is het bestuur van de Poëzieroute helaas niet gelukt de identiteit van deze G. te achterhalen. Wanneer er iemand is die het wel weet, dan hoort het bestuur van de Poëzieroute dat graag (info@poezieroute.nl). Het hartstochtelijke pleidooi voor behoud van het smalste huisje mocht niet baten; een paar weken later werd het gesloopt. Wanneer er iemand is die wel weet wie G. is of was, hoort het bestuur dat graag (info@poezieroute.nl).

Dit nieuwe gedicht is het veertigste in de route. Het kreeg nummer 26a, tussen de nummers 26 en 27. Het bestuur van de Gorcumse Poëzieroute is er trots op dat met de plaatsing van dit gedicht de herinnering aan het smalste huisje van de stad levend blijft.

Vrijwilliglers van de poezieroute
Het gedicht op Kalkhaven 33
Het gedicht wordt bevestigd op de muur
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie