Film en video zijn de passie van Nico Parlevliet.
Film en video zijn de passie van Nico Parlevliet. Rob Kreszner

Rubriek Gorcums Museum: Nico Parlevliet maakt geluid van beeld

13 augustus 2020 om 11:16 Kunst

GORINCHEM In de expositie On the move toont het Gorcums Museum hedendaagse kunst in beweging. Een gesprek met kunstenaar Nico Parlevliet die met drie installaties deelneemt aan deze dynamische expositie.

door Fred Mertens

Bij de eerste installatie van Nico Parlevliet doet de zon het werk: drie plumeaus gaan als mini-danseresjes draaien als de zon schijnt. De tweede, met de veelzeggende titel ‘Swinging Scallops’ kun je zelf in beweging zetten en maken geluid als je aan de zwengel draait. De derde is een verrassing: als je de installatie nadert gaan strijkstokken aan de gang.

Nico Parlevliet woont en werkt sinds 1997 in Dordrecht. Na de Fotovakschool ging hij naar de Groningse Kunstacademie. ,,Ik was en ben nog steeds gefascineerd door geluid en beweging; een foto staat erg stil! Film en video zijn mijn passie. Mijn afstudeerproject was een 16mm film van een mens die zich in zijn bed omdraaide. De film werd verticaal geprojecteerd in het trapgat van De Oosterpoort. Mijn werk werd opgemerkt door Paul Panhuysen van het Apollohuis uit Eindhoven. Hij zocht kunstenaars die met hem ‘op tournee’ wilden naar België en Duitsland. Ik krijg heel verschillende opdrachten. Zo maakte ik voor de gemeente Amersfoort een installatie met zonnecollectoren op drie eilandjes tijdens een energiecongres. Alles bewoog, toeterde en spetterde op zonne-energie, toen heel bijzonder.”

Wat inspireert jou? Nico: ,,Soms hoor ik een geluid en bedenk een installatie die is gebaseerd op dat geluid. Maar het kan ook een afbeelding zijn. De grote installatie met de strijkstokken die in het Gorcums Museum is te zien (en te horen) is gebaseerd op een ets van Lucas van Leyden uit 1524. Daarop zie je een echtpaar, de vrouw geeft op haar viool de toon aan, haar man stemt zijn gitaar daarop af. Een metafoor op het huwelijk zou je kunnen zeggen!”

Gerrit Willems, oud-conservator van het Dordrechts Museum zei eens dat je beelden omzet in geluid en geluid omzet in beeld. ,,Als ik de Aardappeleters van Van Gogh zie, hoor ik de vrouw de koffie inschenken en de vorken in de metalen schaal roeren. Ik woon vlakbij de Biesbosch en daarom is mijn volgend plan om beeld en geluid van water te gaan gebruiken.”

Het meest recente werk van Nico Parlevliet is te vinden op de website SoundHouse.org, een weergave van 24 uur leven en werken van 24 beeldende kunstenaars, een bijzonder werk.

advertentie
advertentie