De maquette van het voormalige Gorcumse stadhuis is - in Lego - gebouwd door Gorcumer Eduard Roza.
De maquette van het voormalige Gorcumse stadhuis is - in Lego - gebouwd door Gorcumer Eduard Roza. Rob Kreszner

Middeleeuws Legostadhuis gebouwd

22 september 2020 om 08:58 Kunst

GORINCHEM Sinds kort is in het auditorium van het Gorcums Museum een uniek bouwwerk te bewonderen: een maquette van het voormalige Gorcumse stadhuis dat in 1437 in gebruik werd genomen en in 1857 is afgebroken. De maquette is - in Lego - gebouwd door Gorcumer Eduard Roza.

door Fred Mertens

Het stadhuis was er in 1857 zo slecht aan toe dat het - naar de inzichten van destijds - moest worden gesloopt. Op dezelfde plek werd een nieuw stadhuis gebouwd, het huidige onderkomen van het Gorcums Museum. Veel afbeeldingen van het oude gebouw zijn er niet te vinden. Toch maakte de nu 94-jarige Gorcumer G. de Kuijper er in 1993 een maquette van, die hij schonk aan het Gorcums Museum. Deze maquette was de belangrijkste inspiratiebron voor Eduard die het oude stadhuis nabouwde van vele duizenden legosteentjes.

Zo’n 10 jaar geleden ontdekte Roza het ‘volwassenenlego’, bouwpakketten van grote historische bouwwerken als de Taj Mahal, de Big Ben en de Eiffeltoren. ,,Die heb ik met veel plezier gemaakt, maar na een paar jaar wilde ik wel wat meer. Een collega suggereerde om zelf iets te gaan ontwerpen. Dat leek me wel een uitdaging, want je hebt dan geen bouwtekening waar je stap voor stap het model in elkaar zet.” Maar hoe vind je een onderwerp dat met legosteentjes kan worden gemaakt?

,,Ik houd van geschiedenis en dan zit je in Gorcum goed! Uiteindelijk is het kasteelcomplex de Blauwe Toren geworden wat nu bij makelaar Leuk! te zien is. Ik heb me toen gebaseerd op de bekende prent van Jacob van der Ulft. Frits Zillig jr. stimuleerde me vervolgens het aan de buitenwereld te laten zien en dankzij hem hadden we een behoorlijk aantal sponsors gevonden. Vorig jaar is het idee ontstaan voor het in lego bouwen van het voormalige stadhuis, opnieuw een uitdaging. Hoewel er ruim 2200 verschillende legosteentjes bestaan in 55 kleuren was het toch steeds weer zoeken naar steentjes voor bijvoorbeeld de ‘oude’ muren en het plaveisel. Hiervoor heb ik via het internet inspirerende bouwtechnieken opgedaan om het zo echt mogelijk te laten lijken. De loden cijfers en de leeuwtjes zijn speciaal gemaakt door kunstenaar Frits Zillig sr. Zijn zoon bood aan om met een hoogwerker het bouwwerk uit mijn étagewoning te takelen.”

De lego-maquette is samen met die van De Kuijper nog tot eind oktober te zien in het auditorium van het Gorcums Museum.

advertentie
advertentie